Soňa Vanovčanová Správy Regióny

V kaplnke neďaleko Žiliny objavili unikát: Takúto fresku tam nik nečakal! FOTO

To sa len tak nevidí. Všetko začalo opravou strechy na schátranej kaplnke. Neskôr reštaurátori odkryli nástenné maľby, no nik zrejme nečakal takúto unikátnu fresku.

Ilustračný obrázok k článku V kaplnke neďaleko Žiliny objavili unikát: Takúto fresku tam nik nečakal! FOTO
16
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Po stredovekom kostole v Rajeckej Lesnej zostala malá kaplnka. Hoci donedávna bola v zúboženom stave, v posledných rokoch sa na nej podpísal záujem správcu, žilinských pamiatkarov a aj šikovné ruky reštaurátora.

Rajecká Lesná má teraz svoj unikát. Je ním renesančná maľba Ježiša Krista, ktorú objavili pri reštaurátorských prácach v stredovekej kaplnke – presbytériu zaniknutého kostola Panny Márie – Kráľovnej anjelov.

Ako uviedol Vladimír Majtan z Krajského pamiatkového úradu Žilina (KPÚ Žilina), obnova kaplnky začala v roku 2015 výmenou šindľovej strechy, keďže do objektu pôvodne zatekalo. „Už pred obnovou boli na stenách viditeľné maľby z rôznych období. Nič konkrétne sme o nich dosiaľ nevedeli,“ vyjadril sa pre Žilina24 Vladimír Majtan a doplnil, že za spôsob obnovy je zodpovedný Krajský pamiatkový úrad Žilina a za reštaurátorskú realizáciu reštaurátor Peter Koreň.

Našli sa hlavne maľby svätých

Z obdobia gotiky bola v presbytériu objavená maľba sv. Bartolomeja, ktorý si nesie na palici kožu, čo je jeho atribút. Z tohto obdobia sú na stenách aj nápisy, konsekračné kríže a iluzívne kvádrovanie a rebrovanie okolo okien. "Z neskoršej, manieristickej vrstvy, pochádza monumentálny obraz Krista v takmer životnej veľkosti s nástrojmi umučenia, uviedol reštaurátor.

„Ide o výnimočnú maľbu, ktorá v našom regióne nemá zachovanú paralelu,“ doplnil Vladimír Majtan z KPÚ Žilina.

Z obdobia baroka sú podľa pamiatkarov zachované dekoratívne výmaľby a figurálne výjavy apoštolov a prorokov. Okrem toho sa na stenách zachovalo niekoľko unikátnych textov, niektoré dokonca v dobovej slovenčine viažuce sa k Thurzovcom ako majiteľom rozsiahleho panstva, ktorého centrom bol Lietavský hrad.

Svätyňa dostala nové okná

Podľa Vladimíra Majtana je plánovaná komplexná obnova pamiatky a v rámci prvej etapy reštaurovania boli znova osadené okná vyrobené tradičnými historickými postupmi. „Vďaka archeologickým nálezom sme vedeli zrekonštruovať stredoveké výplne okien v tvare terčíkov sádzaných do olova a na barokovom okne a okne z 19. storočia boli použité ručne liate sklá,“ upresnil Peter Koreň.

V roku 2016 bol realizovaný reštaurátorský výskum a spracovaný návrh na reštaurovanie kaplnky, ktorý podporilo Ministerstvo kultúry SR z grantovej dotácie Obnovme si svoj dom. Žiadosť o dotáciu podávala farnosť, ktorá spravuje kaplnku – presbytérium zaniknutého kostola Panny Márie – Kráľovnej anjelov a ktorá zároveň spolufinancuje záchranu pamiatky. Svätyňa bola zaradená do zoznamu Národných kultúrnych pamiatok Slovenska v roku 1963. V minulosti bola využívaná ako sýpka i sklad JRD Rajecká Lesná.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM