Regióny

V kaštieli pri Prešove vládne čulý ruch: Ženy na krosnách vyrábajú krásne vecičky

Veľmi pekná aktivita. Dôchodkyne v dedinke pri Prešove majú nové tkáčske krosná. A je o ne veľký záujem. Ich klepot sa ozýva v tamojšom kaštieli.

Ilustračný obrázok k článku V kaštieli pri Prešove vládne čulý ruch: Ženy na krosnách vyrábajú krásne vecičky
Zdroj: TASR

Dôchodcovia z dedinky Radatice, okres Prešov, sa nenudia. Svedčí o tom aj ruch, ktorý vládne v tamojšom kaštieli, kde začiatkom tohto roka pre nich otvorili denný stacionár. Ten využíva približne 50 miestnych seniorov.

Klepot krosien

Aj počas našej návštevy bolo v stacionári rušno. Na stole boli nedolúštené krížovky a osemsmerovky. Ženy museli zábavu na chvíľu prerušiť, lebo sa začala taktická porada ohľadom podujatia Čiernohorská haluška. V susednej miestnosti sa však ozýval klepot tkáčskych krosien. Tie dostal stacionár do výbavy len nedávno a už je o ne veľký záujem.

Terézia Bičanová sa tu narodila, potom však desaťročia žila v Prešove, kde pracovala. Keď odišla do dôchodku, vrátila sa tam, kde ju to ťahalo najviac, do rodnej dediny. V stacionári sa stretáva s rovesníčkami a tu si spomenula aj na svoje detské časy, ktoré jej priniesli novú záľubu. Hovorí, že keď mala šesť rokov spolu s rodičmi ešte bývali u babky v Mereticiach a vtedy sa vraj tkalo v každom dome. Ako malé dievčatko nedala vydýchnuť svojej starej mame a neustále sa o niečo zaujímala. Tak po prvý raz videla aj to, ako sa tká.

„Behala som okolo nej, liezla popod krosná, babka ma stále upozorňovala, aby som dávala pozor. Nikdy som však netkala, ani to neskúšala. Uplynulo viac ako 50 rokov, až teraz ma to chytilo a začala som sa učiť od skúsenejších žien,“ hovorí pani Terka. Prvé vyrobené kúsky sa stali ozdobou jej domácnosti. Pochválila sa svojim známym na sociálnej sieti a tí sa vraj začali zaujímať, či sa to bude aj predávať, čo považovala za pochvalu. V prvom rade však ide o záľubu a výrobky budú skôr slúžiť ako darčeky pre príbuzných a známych.

Žiadna lacná záležitosť

„Pýtali sa ma, či to sú ešte krosná od mojej babky, o ktorých som im kedysi rozprávala. Žiaľ, tie sú nenávratne preč, drevený rám zhorel v peci. Nuž ľudia nie vždy dobre rozmýšľajú a dnes čo by za také niečo dali,“ konštatovala dôchodkyňa.

Uvažuje, že takéto zariadenie by chcela mať doma a intenzívne hľadá na internete, ako by sa k nemu za lacnejší peniaz dostala. Tkáčske krosná totiž nie sú žiadna lacná záležitosť. Je presvedčená, že k takejto záľube by sa dali prilákať aj mladé dievčatá. Stále tvrdí, že treba len chcieť, nezaháľať a niečo robiť.*** „Odmalička som mala rada ručné práce, ale že sa na penzii dám na tkanie, to mi ani nenapadlo. Aspoň sa nenudím, lebo kto sa nudí, tak podľa mňa ani nežije,“*** uzavrela pani Terézia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM