Kultúra

V Kežmarku možno vidieť fascinujúce obrazy: Zo spolupráce vzniklo nádherné veľdielo!

Obrazy, ktoré sú fascinujúce samé o sebe. Zachytávajú krásne dámy, kvety a rozprávkové pávy. Spolupráca so známym básnikom však z dvoch diel stvorila jedno veľdielo!

Ilustračný obrázok k článku V Kežmarku možno vidieť fascinujúce obrazy: Zo spolupráce vzniklo nádherné veľdielo!
Zdroj: TASR

Galéria u anjela v Kežmarku v týchto dňoch finišuje s výstavou s neobyčajným názvom – Keď sa láska prespí s múdrosťou, narodí sa jej smútok. Tvoria ju najnovšie diela maliara Martina Augustína, ktoré svojimi textami dopĺňa básnik Kamil Peteraj. Galéria u anjela v Kežmarku už výstavu prezentovala v Prahe v Slovenskom dome. V Kežmarku ju môžu návštevníci vidieť ešte do 10. septembra. Informovala o tom riaditeľka galérie Carmen Kováčová.

Autor sa netají obdivom k ženám, fascinujúcim, éterickým bytostiam plných záhad a tajomstiev. Augustínove obrazy zachytávajú krásne dámy, kvety a rozprávkové pávy. „Spolupráca Kamila Peteraja a Martina Augustína stvorila z tzv. dvojdiela jedno veľdielo, ktoré nesie zakomponované najznámejšie texty Kamila Peteraja ako napríklad Balada o poľných vtákoch či Atlantída. Pri­náša tak synergický efekt, násobenie poetiky slova a obrazu. Na tvorbu použil perforovaný japonský papier pripomínajúci jemnosť pavučiny, ktorý umocňuje efekt jemnosti. Martin Augustín nás zachytil raz a navždy do jemného pradiva svojich obrazov,“ konštatovala Kováčová.

Len vo svete básnikov a maliarov sú podľa nej všedné veci nevšedné. Schopnosť zameniť banálne za vzrušujúce je ich božské privilégium premeny vody na víno. V poslednom čase začal Martin Augustín využívať nové médium, a to drevo. Mení ho na zasnené ženské figúry, ponorené do svojho vnútorného sveta. Majú štíhle ruky, labutie šije, zamyslené pohľady, vyzerajú akoby sa pri dotyku mali rozplynúť ako jesenná hmla. Autor dôveruje kráse ako tomu najharmonickejšiemu prejavu ľudského bytia. „Aj preto majú jeho obrazy veľký úspech u verejnosti v tejto dobe rozkladu hodnôt, rozbíjania základných istôt, útokov na základy európskej civilizácie. Augustínova sila a nadčasovosť je v tom, že verí tomu najlepšiemu, čo výtvarné umenie prinieslo a prináša. V tom je aj posolstvo jeho umenia. Maľuje obrazy, ktoré upokojujú, hladia, ale i provokujú pevným postojom, ktorý dnes chýba mnohým,“ vysvetľuje Kováčová.

V Galérii u anjela prezentuje aj najnovší Cyklus Levočské modré dámy, ktorý je namaľovaný na starých listinách. Sú písané švabachom a majú svoju históriu. Autor na nich narazil v levočskom antikvariáte a papier s patinou dávnych čias ho natoľko uchvátil, že mu nanovo vdýchol život v podobe maľby levočských dám. 

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM