Krimi

V ktorom slovenskom meste sa žije naj(ne)bezpečnejšie?

Bezpečnostná situácia sa na Slovensku v roku 2016 opäť zlepšila. Sú však mestá, ktoré vykazujú najvyššiu a najnižšiu kriminalitu či počet trestných činov.

Ilustračný obrázok k článku V ktorom slovenskom meste sa žije naj(ne)bezpečnejšie?
Zdroj: TASR

Bezpečnostná situácia sa na Slovensku v roku 2016 opäť zlepšila. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD), prezident Policajného zboru Tibor Gašpar a prvý policajný viceprezident Jaroslav Málik.

Vlaňajšok bol ďalším v rade, keď poklesol počet trestných činov a udržala sa ich vysoká objasnenosť. Minulý rok sa ich stalo celkom 69 635, pričom objasnenosť bola pod 57-percentami. Minister vnútra zdôraznil, že ide opäť o najlepšie výsledky od vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993.

Nižšia kriminalita

Počet trestných činov poklesol medziročne o takmer päť percent. Kaliňák pripomenul, že oproti roku 2006, keď nastúpilo súčasné vedenie ministerstva a polície, sa kriminalita znížila až o 40 percent.

Vlani pritom naďalej klesala najmä majetková trestná činnosť a lúpeže. Polícia sa podľa Kaliňáka na druhej strane intenzívnejšie zaoberala latentnou kriminalitou, ako sú daňové podvody a domáce násilie.

„Opäť poklesla trestná činnosť a udržiavame si vysokú objasnenosť,“ uviedol šéf rezortu na margo minuloročných štatistík. Vyjadril spokojnosť s vývojom bezpečnostnej situácie, ktorá je podľa neho uspokojujúca a optimistická. Poďakoval Policajnému zboru a príslušníkom, ktorí sa na dosiahnutí výsledkov podieľali.

„Divoký“ východ

Mapa kriminality sa v roku 2016 podstatnejšie nezmenila. Najviac trestných činov bolo zaznamenaných opäť v bratislavskom a košickom regióne a okresoch Trnava a Prešov. Kaliňáka teší, že kým Bratislava mala pred desaťročím objasnenosť trestnej činnosti na úrovni 10 percent, vlani to bolo cez 49 percent. „Je to mimoriadny úspech pre metropolu akejkoľvek krajiny,“ podotkol.

Policajný prezident Tibor Gašpar doplnil, že najmenej bezpečne bolo v Košiciach, kde sa stalo 4500 trestných činov a v Trnave, kde polícia eviduje 3682 trestných či­nov.

Naopak, najbezpečnejšie bolo v okrese Svidník (424 trestných činov) a Stará Ľubovňa (425 trestných činov). Pozitívne výsledky je podľa policajného viceprezidenta Jaroslava Málika nutné vnímať v kontexte minuloročného slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

„Polícia práve toho posledného polroka plnila aj úlohy spojené s predsedníctvom, či to bolo zabezpečenie bezpečnosti, ale aj v rôznych pracovných odborných skupinách,“ vysvetlil.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM