Ľubomíra Karmanová Rôzne

V Lučenci oficiálne zatvorili nebo: V záľube fajnšmekrov lietajú tisíce, pozrite si najväčších krásavcov, FOTO

V Lučenci len prednedávnom oficiálne zatvorili nebo. Láska k lietaniu, však nie je obmedzená počasím, ani ročným obdobím a tak keď to inak nejde, lieta sa aj na lyžiach.

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci oficiálne zatvorili nebo: V záľube fajnšmekrov lietajú tisíce, pozrite si najväčších krásavcov, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Na súkromnom letisku neďaleko Lučenca ich môžete stretnúť takmer každý víkend. Vyberú sa sem s celými rodinami a spoločne trávia čas pri lietaní. Reč je o leteckých modelároch, ktorým učarovali mašinky na diaľkové ovládanie. „Lietame s rôznymi modelmi, od vetroňov s rozpätím od 1,5 metra až po 3 metrové vetrone, väčšinou na elektrický pohon,“ vysvetľuje podpredseda Klubu modelárov v Lučenci Ivan Kulich.

Zatvorenie neba

U niektorých nadšencov sa objavia aj polomakety akrobatických, alebo skutočných lietadiel väčšinou na elektrický, alebo benzínový pohon. Prejsť sa okolo zaparkovaných hračiek tejto partie „veľkých malých detí“, je pastvou pre oči nielen pre odborníkov. Aj laik sa má čím pokochať. Takouto príležitosťou bolo aj zatváranie neba.

„Samozrejme, lieta sa ešte dlho po tom. V zime, keď je tu sneh, tak sa lieta aj na lyžiach,“ prezrádza s úsmevom podpredseda. „Je to skôr len také symbolické stretnutie priateľov a známych. Radi si spoločne zalietame, stretneme sa, popýšime svojimi mašinkami, uvaríme si guľáš,“ dodáva predseda klubu Zdeno Mázor.

Náš rozhovor chvíľami prehluší zvuk lietadla. V tej chvíli všetci prítomní uprú zrak k nebu a s blaženým úsmevom sledujú súbor preletov s rôznymi akrobatickými vývrtkami. Pri pristátí, pilota, ktorý stojí nohami pevne na zemi, no predsa je hlavným hrdinom tohto divadla, odmenia potleskom.

Zábavka za tisíce eur

Letecké modelárstvo nie je lacný špás. Lietadielko zoženiete síce, aj za 200 euro, tie lepšie sa už pohybujú niekde okolo tisícky. „Napríklad takýto prúdový špeciál,“ ukazuje podpredseda na maketu stíhačky, „zoženiete za nejakých desaťtisíc,“ upresňuje. Táto záľuba si teda vyžaduje nielen čas, ale aj financie. Napriek tomu je stále dosť takých, ktorí charakteristickej vôni a ohlušujúcim zvukom nedokážu odolať.

Letecko modelársky klub v Lučenci má svoju tradíciu už od šesťdesiatych rokov minulého storočia. V súčasnosti je v klube registrovaných 25 členov. Pravidelne sa stretávajú na svojom súkromnom letisku za Lučencom. Bývalí detskí členovia už majú svoje deti a zaúčajú ich do tajov tejto nákladnej, no zábavnej záľuby.

Hračky na diaľkové ovládanie učarovali aj veľkým
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM