Zuzana Ročeňová Regióny

V Michalovciach jazdíme už oficiálne po novom: Slávnostne otvorili najväčší kruháč v meste! FOTO

Už deväť okružných križovatiek robí v meste cesty bezpečnejšími. Slávnostné otvorenie a uvedenie do prevádzky má za sebou aj tá ostatná, ktorá si vyslúžila prívlastok najväčšia v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach jazdíme už oficiálne po novom: Slávnostne otvorili najväčší kruháč v meste! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

I keď je kruhová križovatka v Michalovciach v poradí už deviatym kruhovým objazdom, práve v tomto bode dochádza ku križovaniu maximálne vyťažených ciest prvej triedy z východu na západ a zo severu na juh. Cesty sú hlavnými ťahmi v smere na Ukrajinu a medzi Poľskom a Maďarskom.

Stavebné práce sa realizovali v termíne od 5. 11. 2013 do 3. 10. 2014. Investorom stavby je Slovenská správa ciest a celkové náklady, vrátane DPH, boli vyčíslené na 2 270 392,92 eur. Hlavnou charakteristikou stavby sú vnútorný polomer, ktorý ma 17 m a vonkajší polomer s 32,10 m.

Nevyhovujúce podložie

Na začiatku stavby sa zdal pôvodný termín ako ťažko dosiahnuteľný, a to najmä z dôvodu nevyhovujúceho podložia a následne iných technických problémov, ktoré sa vyskytli pod zemou. „ Boli sme si plne vedomí, že komplikácie sa môžu vyskytnúť kedykoľvek. Akonáhle sa nám podarilo stabilizovať podložie na mieste, posilnili sme technické i ľudské zdroje a aj vďaka tomu sa nám podarilo skrátiť termín ukončenia stavby o takmer dva mesiace,“ uviedol za zhotoviteľa stavby spoločnosť Eurovia, vedúci sektora Michalovce Peter Domanič.

Zrýchlená a zjednodušená doprava

Celý projekt riešil rekonštrukciu pôvodnej svetelne riadenej priesečnej križovatky na okružnú križovatku so špirálovitým usporiadaním jazdných pruhov. V rámci projektu boli zrealizované práce, ktoré zahŕňali odvodnenie vozovky, prechody pre peších a chodníky, verejné osvetlenie, rekonštrukciu a ochranu NN vedení, preložky a ochranu telekomunikačných vedení, preložku STL plynovodu, preložku a ochranu vodovodov a rekonštrukciu Štefánikovej ulice.

„Už niekoľko prvých dní ukázalo, že vďaka rekonštrukcii sa v tomto uzle výrazne zrýchlila a zjednodušila doprava a nedochádza tak ku kolíznym situáciám, ako tomu bolo doposiaľ,“ uviedla hovorkyňa menovanej spoločnosti Lenka Kubejová.

Slávnostné otvorenie a odovzdanie do užívania pre motoristickú verejnosť sa konalo vo štvrtok popoludní.

Najväčší kruháč oficiálne otvorený!
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM