Šport

V Michalovciach odštartoval európsky šampionát kňazov: V našom futbalovom tíme je aj biskup, FOTO

V zemplínskom meste Michalovce odštartoval európsky šampionát kňazov vo futsale. Pricestovali naň duchovní z 15 krajín. Medzištátne majstrovstvá majú niekoľkoročnú tradíciu, konajú sa už po desiaty raz.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach odštartoval európsky šampionát kňazov: V našom futbalovom tíme je aj biskup, FOTO
Zdroj: TASR

*** „Kňaz musí vstupovať do všetkých oblastí spoločenského kultúrneho i športového života, ak na to má, prečo nie,“*** konštatoval na margo prebiehajúceho šampionátu jeden z jeho organizátorov, košický eparchiálny biskup – vladyka Milan Chautur.

Pricestovalo 200 kňazov

Slovenskí duchovní si podľa jeho slov prišli do Michaloviec zašportovať a pozdraviť svojich priaznivcov. Tešia sa aj na fanúšikov z radov mladšej generácie. „Nápad zorganizovať šampionát na Slovensku vznikol aj pre to, lebo vnímam, že je potrebné stretnúť sa s mladým človekom, hovoriť s ním normálne a prirodzene a pri športe sa to dá.“

Na desiaty ročník šampionátu vo futsale pricestovalo 200 kňazov, ktorí budú počas majstrovstiev, v dňoch 1. až 4. februára, ubytovaní na Zemplínskej šírave. Slovenskú reprezentáciu tvoria duchovní oboch obradov, rímskokatolíckeho a gréckokatolíckeho, z troch biskupstiev – Gréckokatolíckej eparchie Košice, Arcidiecézy Košice a Prešovskej archieparchie. Prvý zápas odohrajú dnes o 13.00 h s Čiernou Horou, neskôr si zmerajú sily s výberom z Česka a Poľska.

Hrá aj biskup

Súčasťou slovenského tímu je aj samotný biskup. „Hrával som kedysi stále za jednotlivé dediny, vo farnostiach kde som pôsobil,“ priblížil Chautur svoj dlhoročný vzťah k futbalu. Niekoľko rokov organizuje na Slovensku vianočné turnaje, ako aj futbalový turnaj o pohár predsedu Konferencie biskupov Slovenska.

Dejiskom prebiehajúceho šampionátu kňazov bude mestská športová hala v Michalovciach a michalovská Chemkostav aréna. Mužstvá z 15 krajín sú rozdelené do štyroch základných skupín. Rozhodlo o tom žrebovanie v Chráme Zoslania Svätého Ducha v Michalovciach ešte na sklonku vlaňajška po slávení svätej omše. Finálový zápas je naplánovaný na štvrtkový (4.2.) podvečer. Vstup na šampionát je počas všetkých dní voľný.

Favoritom býva Poľsko

Majstrovstvá Európy kňazov sa konali spočiatku každé dva roky. Od roku 2011 ich však organizujú každoročne. Slovensko sa na nich zúčastňuje od roku 2009, keď našich kňazov vyslali na šampionát do Portugalska. Ich najväčším úspechom bolo tretie miesto v roku 2013 v Slovinsku.

„Myslím si, že s kňazmi, ktorých máme, by sme sa mohli umiestniť do piateho miesta, ale možno prekvapíme i lepším výsledkom. Favoritom šampionátov býva väčšinou Poľsko. Má dobre trénovaných hráčov, dávajú si na tom tradične veľmi záležať,“ uzavrel Chautur.

Môže vás zaujímať:

Michalovskí kickboxeri vybojovali cenné kovy: Kto z našich uspel? FOTO zo zápasu

Kňazi plánujú v Michalovciach vymeniť sutany za trenky: Čo sa to v našom meste chystá?

Zemplínčania náturu nezaprú ani na štadióne: VIDEO výber kurioznych momentov, treba vidieť :)

Slávnostné otvorenie majstrovstiev kňazov v halovom futbale v Michalovciach
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM