ts Rôzne

V mrazoch trpia aj naši štvornohí kamaráti. Pred prechádzkou nezabudnite na prípravu

Prvé dni arktickej zimy máme za sebou. Zima však ešte neskončila a chrániť sa pred ňou potrebujú aj psíkovia. Dôkladnú starostlivosť venujte najmä labkám.

Ilustračný obrázok k článku V mrazoch trpia aj naši štvornohí kamaráti. Pred prechádzkou nezabudnite na prípravu
10
Galéria
Zdroj: TASR

Zima a nízke teploty sa môžu negatívne podpísať na zdraví človeka i zvieraťa. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto radí viacvrstvovo sa obliekať, psov i mačky z dvora treba v mrazoch podľa Slobody zvierat prichýliť do domu. Meteorológovia očakávajú silné mrazy aj najbližšie dni, a to najmä nadránom a večer.

Dobre sa oblečte

Vrchná časť oblečenia by mala byť odolná proti vetru, dažďu a snehu. Dôležité je chrániť pokožku pred omrzlinami, neodporúča sa chytať chladné predmety holými rukami. „V teple treba mať najmä nohy, ruky a hlavu. Nemožno teda zabúdať na rukavice, čiapku, ponožky a zimné nepremokavé topánky,“ uvádza ÚVZ SR. Starší ľudia potrebujú ešte teplejšie oblečenie ako tí mladší, pretože produkujú menej telesného tepla.

To isté platí aj pri našich štvornohých kamarátoch. Obliekanie psíkov nie je len módnym výstrelkom. Aj zvieratá potrebujú byť chránené pred chladom a mokrom. Väčšina mestských psov už nežije vonku, a preto už pri vonkajších teplotách pod 10°C je rozdiel pri prechode z bytu aj viac ako 15°C, nehovoriac o momentálnych mrazoch.

Pre psíka je ideálne zvoliť soft-shell bundy, vesty alebo overaly, ktoré skvelo poslúžia od jesene do jari. „V tuhej zime je pod bundy možné, tak ako u ľudí, obliekať psíkom termoregulačnú spodnú vrstvu. Materiálov a určení psieho oblečenia je nepreberné množstvo, preto treba postupovať tak, ako v prípade kúpy vlastného oblečenia,“ radí psí terapeut Jakub Sedlačko.

Venčiť možno 20 až 25 minút

Mrazivé dni nie sú tým najlepším časom na dlhé prechádzky. Venčiť by ste mali maximálne 20 až 25 minút. Najväčším nepriateľom psej nohy je posypová soľ a ľad. Ak je to možné, vždy je treba sa im vyhnúť alebo zaobstarať vhodné nepremokavé topánky. V opačnom prípade sa nevyhnete rankám, ktoré môžu psíkovi spôsobiť nemalé bolesti.

Ak topánky nemáte, po každej prechádzke je dobré psíkovi labky umyť a natrieť krémom na to určeným. Niektorí psičkári tiež uprednostňujú ponožky, ktoré chlpáčom po prechádzke natiahnu na labky.

Zoberte psíka dnu

Nezanedbajte ani psíka, ktorého držíte na dvore. Reťaz označilo občianske združenie za neprípustnú, zvieraťu hrozí zamrznutie. Zabudnite na fámy o tom, že pes na dvore musí vydržať aj najtuhšiu zimu. Psy a mačky z dvora radí Sloboda zvierat prichýliť do domu, opusteným zvieratám možno nachystať domček z hrubej škatule v závetrí vystlaný polystyrénom, slamou a flisovými dekami.

„Zvieratá treba v chladnom počasí kŕmiť teplou stravou, zamrznutú vodu odporúčame niekoľkokrát denne vymieniť za horúcu,“ píše Sloboda zvierat na Facebooku. Vtáky možno prikŕmiť semenami a orechmi. Najmä tie drobné totiž trpia v mrazoch veľmi rýchlou stratou energie.

Pes v zime
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM