Lucia Lauková Správy

V obchodoch stúpnu ceny: Dôvodom je rast príplatkov za prácu v noci a cez víkend

Príplatky za prácu v noci, cez víkend i vo sviatok majú vzrásť od 1. mája tohto roku. Následne na to sa zvýšia aj ceny v obchodoch.

Ilustračný obrázok k článku V obchodoch stúpnu ceny: Dôvodom je rast príplatkov za prácu v noci a cez víkend
Zdroj: TASR

Po zvýšení príplatkov za prácu v noci a zavedení príplatkov za prácu v sobotu a nedeľu stúpnu podľa Zväzu obchodu (ZO) SR ceny v maloobchode. Na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave v rámci medzinárodnej konferencie Slovak Retail Summit to uviedol prezident ZO SR Martin Katriak.

Zvýšenie cien

Rast nákladov na mzdy v celom procese výroby produktov sa totiž podľa jeho slov zohľadní v cene. Napríklad pekár, ktorý si kúpil múku od niekoho za už upravenú cenu a k tomu započíta svoje zvýšené náklady, zdvihne nákupnú cenu výrobkov pre obchod. Následne si obchod ešte zohľadní svoje zvýšené náklady najmä po zohľadnení príplatkov za prácu počas víkendov. „Čiže to znamená zvýšenie cien,“ konštatoval Katriak.

O koľko stúpnu?

V súčasnosti je podľa neho ťažké povedať, o koľko tieto ceny stúpnu. „Podľa môjho názoru to môže znamenať zvýšenie cien u potravín o jedno až dve percentá,“ uviedol prezident ZO SR. Je to však len jeho odhad, pretože ešte nevie povedať, akú cenu bude mať výrobok, ktorý obchod kúpi od dodávateľa.

Začiatkom leta

Rast príplatkov za prácu v noci a počas sviatkov a tiež zavedenie príplatkov za prácu počas víkendov prináša novela Zákonníka práce od 1. mája tohto roku. Katriak predpokladá, že v nadväznosti na to by mohli v maloobchode stúpnuť ceny začiatkom leta tohto roku.

Predstavitelia ZO SR zároveň zdôraznili problém, s ktorým sa dlhodobo trápia, a to je nedostatok kvalifikovaných zamestnancov v obchodoch. Aj v súvislosti s týmto problémom obchodníci avizovali, že uvažujú nad úpravou otváracích hodín v obchodoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM