Správy Regióny

V Petržalke by mal vyrásť veľký rodinný park

Plánovaný celoročný rodinný park je inšpirovaný podobnými parkmi v niektorých susedných krajinách. Mal by vzniknúť v tesnej blízkosti Južného mesta a Slnečníc.

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke by mal vyrásť veľký rodinný park
Zdroj: Facebook

V blízkosti realitných projektov Južné mesto a Slnečnice v Petržalke by v budúcnosti mohol vzniknúť Family park, teda park rodinného typu so zábavno-vzdelávacím a oddychovo-rekreačným charakterom. Vyrásť by mal na pozemku s rozlohou deviatich hektárov, ktorý od roku 2008 patrí Bratislavskému samosprávnemu kraju (BSK) a kde sa už v minulosti uvažovalo s viacerými, napokon nezrealizovanými projektmi, napr. Danube Arenou.

Hľadá sa investor

Kraj plánuje vyhlásiť verejnú súťaž na investora projektu. „Nejde o predaj, ide o prenájom pozemku. Hľadáme naň partnera, ktorý park vybuduje a bude ho prevádzkovať. Vyhodnotenie plánujeme v polovici septembra,“ uviedol na dnešnom brífingu predseda BSK Pavol Frešo. Ďalší postup bude podľa neho závisieť od počtu prihlásených záujemcov a kladených odborných otázok, na ktoré je kraj údajne pripravený. Aj preto trvala podľa Freša príprava podkladov na súťaž tak dlho.

Kraj si chcel byť tiež istý, že sa na pozemku nenachádza žiadna skrytá záťaž, či už zo zmeniek alebo iného podvodného konania, ako to bolo v minulosti. Bratislavský kraj je ale podľa neho pripravený informovať obyvateľov i poslancov o každom kroku v rámci projektu.

Inšpirácia zahraničím

Plánovaný celoročný rodinný park je inšpirovaný podobnými parkmi v niektorých susedných krajinách. Familypark funguje pri Neusiedler See v rakúskom Burgendlande, Park Mirakulum zase niekoľko desiatok kilometrov od českej metropoly Praha. V maďarskom Mosonmagyaróvári existuje Futura, avšak v tomto prípade ide o menší vedecko-technologický park. Podľa predstaviteľov kraja by však mal mať park dostatočný potenciál na to, aby prilákal nielen domácich, ale aj zahraničných návštevníkov.

Dôraz by sa mal klásť na ekológiu a prírodné prvky. Využívať by sa mal na oddych a rekreáciu, cez šport až po rozvíjanie motorických skúseností či kreatívneho myslenia. „Je to malá slávnosť, keď verejné pozemky v Bratislave ostanú verejnými,“ skonštatovala hlavná architektka mesta a zároveň členka komisie Ingrid Konrad.

Park športu a oddychu

Na dlhodobo nevyužívaný a zarastajúci pozemok kraja s rozlohou 90-tisíc metrov štvorcových upriamil pozornosť koncom júna aj novomestský starosta a kandidát na predsedu BSK Rudolf Kusý. Ten by tu v prípade víťazstva v jesenných voľbách chcel do piatich rokov vybudovať Park športu a oddychu. V tejto súvislosti spustil na webovej stráne www.parksportu.sk verejnú diskusiu.

Počas jej prvej fázy majú obyvatelia možnosť vyskladať si, čo by na danom pozemku mohlo funkčne vzniknúť, teda zvoliť, akým spôsobom sa má ktorá časť pozemku využiť. Na výber majú z piatich možností – šport, oddych, príroda, deti a seniori. Výsledky tejto časti participácie by mali byť podľa Kusého odprezentované verejnosti, čím by mali vzísť odpovede na otázky, čo konkrétne by sa tam malo vybudovať či koľko by to malo stáť.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM