Správy

V piatok sa chystajú protesty: Študenti žiadajú rektorov o udelenie voľna

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) žiada rektorov vysokých škôl o udelenie rektorského voľna na piatok (9.3.). Dôvodom sú protesty, ktoré sa budú konať na viacerých miestach Slovenska, ale i vo svete.

Ilustračný obrázok k článku V piatok sa chystajú protesty: Študenti žiadajú rektorov o udelenie voľna
Zdroj: TASR

ŠRVŠ tvrdí, že citlivo vníma vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a s tým spojené ohrozenie novinárskej slobody a garancie slobody prejavu. „Zároveň však cítime potrebu, aby akademické prostredie reflektovalo napätú celospoločenskú situáciu. Sme presvedčení, že budúcnosť krajiny má byť založená na vzdelaní a kritickom myslení, preto musíme jasne odsúdiť akékoľvek prejavy šírenia konšpiračných teórií v spoločenskej a politickej diskusii,“ píše sa v liste, ktorý rektorom vysokých škôl adresovala ŠRVŠ.

Zástupcovia najvyššieho orgánu reprezentácie študentov na Slovensku žiadajú rektorov, aby udelili študentom počas pochodu rektorské voľno, prípadne aby apelovali na dekanov jednotlivých fakúlt na poskytnutie dekanského voľna v popoludňajších hodinách. „Voľno má zabezpečiť študentom a zamestnancom účasť na proteste aj v prípade, že sa ho plánujú zúčastniť v mieste svojho bydliska,“ píše sa v liste.

Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave vyhlásila na piatok rektorské voľno. „Ctíme si jeden zo základných pilierov demokracie, ktorým je sloboda názoru. Preto rektor vyhlásil na piatok rektorské voľno, aby sa študenti i zamestnanci mohli slobodne rozhodnúť a vyjadriť svoj názor,“ uviedla manažérka pre komunikáciu STU Andrea Settey Hajdúchová.

Popoludní sa nebude vyučovať ani na Ekonomickej univerzite v Bratislave, potvrdil to Miroslav Horňák z Ekonomickej univerzity. K výzve „Za slušné Slovensko“ sa pripojí aj Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. „Rektor UK Karol Mičieta odporučil dekanom fakúlt, aby udelili v piatok popoludní študentom dekanské voľno,“ uviedla to Lenka Miller z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK.

Po 13.00 h sa nebude učiť ani na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika či na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Popoludní budú mať voľno aj študenti Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave.

V piatok 2. marca pochodovalo na spomienkových akciách za zavraždeného novinára a jeho snúbenicu odhadom okolo 50.000 ľudí približne v 60 mestách na Slovensku a vo svete.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM