Ľubomír Hudačko Kultúra

V Prešove funguje už desiatky rokov: Predstavujeme vám folklórny súbor Dúbrava

V našom novom seriáli o folklórnych súboroch z Prešova vám predstavujeme prvý z nich. Zoznámte sa bližšie s Dúbravou, ktorú čaká onedlho okrúhle výročie.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove funguje už desiatky rokov: Predstavujeme vám folklórny súbor Dúbrava
22
Galéria
Zdroj: FS Dúbrava Prešov

Folklórny súbor Dúbrava vznikol v roku 1979 v Prešove, funguje teda už 39 rokov. Vedúci súboru Pavol Fecenko pre náš portál uviedol, čo vlastne takéto pomenovanie súboru znamená. "Slovo dúbrava sa najčastejšie skloňuje v lesníckom žargóne, napr. hrabová dúbrava, buková dúbrava či dubová dúbrava. Ide v podstate o mladý les alebo mladý lesný porast = mladina,“ poznamenal, no v rozhovore za celý súbor prezradil toho oveľa viac.

Koľko členov mal súbor pri svojom vzniku a koľko má dnes? Prezraďte aj to, koľko rokov má najmladší a koľko najstarší člen…

V celkovej histórii sa počet členov pohyboval vždy v rozmedzí od 40 – 50 ľudí, dnes ten počet je o niečo menší 25 – 30 členov v troch zložkách. Do súboru k nám nastupujú členovia už od 15 rokov, čiže najmladší majú po 15 rokov a najstarší náš člen má 38 rokov. Pre člena súboru vek nehrá rolu, skôr ide o ten čas, s ktorým dnes mnohí bojujeme. Totiž tí, ktorí si nájdu prácu, po škole sa usadia a voľnočasová aktivita, teda napríklad súbor, ide bokom.

Prezradíte, čo vás v súbore aktuálne čaká a kam sa chystáte?

Pripravujeme sa na letnú sezónu, čakajú nás opäť zaujímavé vystúpenia, najbližšie to budú 15. Kapušianske folklórne dni a neskôr 64. Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska vo Svidníku. Čaká nás aj príprava na zahraničný zájazd do Francúzska, kde navštívime medzinárodný folklórny festival v meste Mairie de Domfront. Čaká nás aj realizácia programu pre verejnosť, kde chceme zosumarizovať tance a spevy z ostatného obdobia a od septembra nás čaká príprava na 40. výročie, ktoré budeme realizovať budúci rok.

Koľko vystúpení mesačne a koľko vystúpení ročne absolvujete?

V priemere absolvujeme v roku približne 20 vystúpení mimo zahraničného zájazdu, a asi 15 svadobných začepčení neviest.

Kedy je podľa vás najsprávnejší vek na prihlásenie sa do súboru?

Najlepšie je dieťa učiť a viesť k folklóru odmala. Samozrejme, netreba ho nútiť, nech si vyberie samo. Úzko spolupracujeme aj s DFS Dúbravienka, je to detský súbor, ktorý vychováva deti a mládež k folklórnym tradíciám a počas celej svojej histórie vychovali pre náš súbor množstvo šikovných ľudí, ktorí sú v súbore dodnes.

Ste väčšina členov v súbore Prešovčania? Aký vzťah v súbore máte k mestu Prešov?

Väčšia časť členov súboru sú Prešovčania, no istá časť pochádza aj z okolitých obcí v rámci okresu Prešov. Vzťah však máme veľmi pozitívny, máme Prešov veľmi radi a vždy, ak je možnosť realizovať akékoľvek vystúpenie či podujatie tu, radi sa ho zúčastníme.

Vďaka pôsobeniu v súbore sa ako členovia určite veľa nacestujete. Ktoré krajiny ste už počas svojej existencie precestovali?

Boli to zájazdy do krajín ako Lotyšsko, Holandsko, Taliansko, Česko, Poľsko, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Francúzsko, Egypt, Španielsko, Nemecko, Rumunsko, Rusko, Maďarsko, Turecko, UAE, Cyprus, Juhoslávia, Izrael, Luxembursko, Portugalsko či Bulharsko.

Čo považujete za najväčší úspech, ktorý sa doteraz súboru podaril?

Síce sa nám za posledných päť rokov podarilo pokrstiť CD a pripraviť výročný program pri príležitosti 35. výročia založenia súboru, momentálne však považujeme za úspech to, že nás súbor stále funguje a rozvíja sa. Prešli sme si náročným obdobím, keď došlo k výmene generácie v súbore a mali sme čím ďalej, tým menej stálych členov.

Pociťujete v súčasnosti skôr nízky záujem o folklór, alebo je tomu naopak?

V súčasnosti je vo všeobecnosti nízky záujem o folklór. Bolo obdobie, keď sme dokonca nemali trénera, prípravu na vystúpenia a tréningy si museli manažovať sami tanečníci. Avšak s príchodom nového profesionálneho tanečného pedagóga, Oleksandra Kulikova, ktorý s nami pracuje a zdokonaľuje nás a vďaka ľuďom, pre ktorých je Dúbrava druhým domovom, sa súboru podarilo postaviť na nohy a rozrásť o množstvo nových členov. Máme neustále ambície rásť a podieľať sa na rozširovaní našich nádherných tradícií. A mimo štandardných aktivít sa nám dvakrát podarila skvelá vec. Zorganizovali sme folklórnu kvapku krvi, raz priamo na oddelení transfúzie a raz u nás na tanečnej sále. V tejto činnosti určite chceme pokračovať, je skvelé podporiť takúto vec a spojiť to s folklórom.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Ich vystúpenia sa oplatí vidieť: Spoznajte prešovský folklórny súbor Dúbrava
22
Galéria
Zdroj: FS Dúbrava Prešov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM