Správy

V Rači obnovili za eurofondy škôlky, denný stacionár aj námestie

V bratislavskej mestskej časti Rača obnovili za eurofondy tri škôlky, základnú školu, vybudovali denný stacionár a revitalizujú aj námestie. Počas župného štvrtka boli projekty skontrolovať zástupcovia BSK aj Rače.

Ilustračný obrázok k článku V Rači obnovili za eurofondy škôlky, denný stacionár aj námestie
Zdroj: TASR

Projekty v celkovej hodnote za takmer 2,16 milióna eur sú realizované v rámci Operačného programu Bratislavský kraj v rámci Integrovaných stratégií rozvoja mestských oblastí. Počas župného štvrtka boli projekty skontrolovať zástupcovia BSK aj Rače.

„Mnohé objekty si už vyžadujú rekonštrukciu, preto som rád, že sa mestskej časti na ne podarilo získať eurofondy. Modernizáciou zariadení sa totiž zvyšuje kvalita života obyvateľov Rače, vzniká bezpečné a tvorivé prostredie jednak pre výchovu a vzdelávanie detí, ale aj na oddych, šport a aktívne trávenie voľného času,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo.

Zároveň dodal, že v odbornom hodnotení bolo na týchto šesť projektov schválených takmer 2,16 milióna eur, no verejným obstarávaním sa to podarilo znížiť na 1,6 milióna eur, jedno verejné obstarávanie na výber zhotoviteľa ešte prebieha.

Materské školy na Plickovej 16, Gelnickej 34 a Tbiliskej 2 sú zrekonštruované zvonka aj zvnútra, objekty sú zateplené, prístupy bezbariérové, vymenili sa podlahy, obklady stien, zdravotechnika aj elektroinštalácia. V škôlke na Plickovej je tiež zrekonštruované ihrisko, pribudli hracie prvky, mobiliár, lavičky, stoly, opravili sa spevnené plochy a urobili terénne a sadové úpravy, nový je trávnik a orgován.

Prečítajte si tiež: Na rekonštrukcie stredných škôl a budovy dôchodcovskej správcovskej spoločnosti pôjde päť milónov eur

„Napriek tomu, že máme veľmi obmedzené možnosti čerpať eurofondy, toto sú veľmi dobré príklady, ako z toho mála môžeme vyťažiť maximum. A teší ma to o to viac, že je to práve pre deti, lebo problém s materskými škôlkami je v Bratislavskom kraji dlhodobý a známy,“ poznamenal riaditeľ Odboru komunikácie a propagácie Peter Húska.

Na obnovu základnej školy na Tbiliskej 4 prebieha v súčasnosti verejné obstarávanie na zhotoviteľa. V objekte sa počíta s rekonštrukciou všetkých hygienických zariadení, obkladov, dlažby, zdravotechnických zariadení, elektroinštaláciou, podláh, vybudujú sa bezbariérové vstupy, opravia exteriérové schody a budova sa zateplí.

Na Plickovej ulici je vybudovaný aj nový Denný stacionár pre seniorov, ktorý je prvým zariadením, čo poskytuje sociálne služby v pôsobnosti mestskej časti Rača. Vzniklo v budovách, ktoré neboli využívané, tie sa zrekonštruovali. O klientov zariadenia sa budú starať odborní zamestnanci v pracovných dňoch od 6.30 h do 17.00 h, v zariadení budú mať zabezpečené aj stravovanie.

V rámci balíka projektov sa revitalizuje aj Karpatské námestie, kde budú chodníky a spevnené plochy bezbariérové, pribudne 29 nových lavičiek, 32 sedacích segmentov, 14 odpadkových košov, pergola, opory pre vinič, upraví sa verejná zeleň, vysadia ovocné stromy aj krovité porasty.

Súčasťou projektu je aj ihrisko s multifunkčným využitím, jeho rozmery budú 18×25 metrov, povrch bude z umelého trávnika s čiarovaním pre minifutbal, volejbal a streetbal, po celom obvode budú osadené mantinely do výšky jedného metra, tiež bránky a streetbalové konštrukcie. Okrem toho sa zrekonštruuje verejné osvetlenie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM