Martin Sýkora Regióny Rôzne

V regióne Severného Spiša pribudla na jeseň cyklistická infraštruktúra

V regióne severného Spiša a Pienin pribudla na jeseň nová cyklistická infraštruktúra. Tzv. singletraily sú veľmi obľúbené nielen za hranicami, ale aj u nás.

Ilustračný obrázok k článku V regióne Severného Spiša pribudla na jeseň cyklistická infraštruktúra
Zdroj: Dnes24.sk

Už teraz sú medzi fanúšikmi horskej cyklistiky populárne tzv. singletraily, ktorými slovensko-poľské pohraničie disponuje. "Sú to cyklistické chodníky určené pre nadšencov cyklistiky, ale zároveň aj adrenalínu,“ priblížila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny Erika Šalatová.

Koncom tohto roka si mohli adrenalín na sedle bicykla vychutnať fanúšikovia športu napr. na Lechnických singletrailoch v obci Lechnica a na Cyklostopách za Ľubovnianskym hradom. „Túto jeseň začali nadobúdať úplne nový rozmer najmä Cyklostopy, v rámci ktorých pribudlo takmer sedem kilometrov nových tratí. Tie doplnili už existujúce s názvami Vlčia, Rysia a Medvedia stopa. Na prelome jari a leta 2018 sa očakáva otvorenie nových singletrailov a cyklisti tak môžu očakávať charakterovo odlišné trate, pre čoraz širšiu škálu fanúšikov tohto typu jazdenia,“ doplnil Miloš Guzy z Občianskeho združenia (OZ) Cyklovňa.

Priaznivci horskej cyklistiky sa môžu priamo v teréne tešiť aj na nové maľované značenie cyklistických trás spájajúcich slovensko–poľské pohraničie. Jednoduchšie tak budú môcť spoznávať oblasti medzi Sedlom Vabec, Sulínom, Mníškom nad Popradom, Malým Lipníkom a Matysovou. „Označených bolo cez 40 kilometrov rôznych ciest, s cieľom doplniť už existujúcu sieť cyklotrás a napojiť ich na hraničné priechody – nový mostík pri Sulíne a most v Mníšku nad Popradom,“ dodal aktivista Guzy. Práve OZ Cyklovňa sa podieľala na odbornej časti výstavby.

Nové úseky vznikli v rámci spoločného cezhraničného projektu Staviame – jazdíme – spoznávame. Najdlhšou cykloturistickou trasou je momentálne zeleno značená 42-kilometrová cyklotrasa Stará Ľubovňa – Kotník – Ružbachy – Vabec – Sedlo Rozdiel. „Počas jazdenia na nej si môžu cyklisti oddýchnuť pri spoznávaní Ľubovnianskeho hradu a tamojšieho skanzenu, navštíviť Stredoveký vojenský tábor či Dom mešťana,“ uzavrela Šalatová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM