Martin Sýkora Regióny Krimi

V Slovenskom raji zachraňovali turistku: Pád na hlavu a zásah záchranárov

Počasie láka do hôr. Zimná sezóna síce skončila, ale pre záchranárov to neznamená menej práce. V Slovenskom raji uplynulý víkend ratovali slovenskú turistku.

Ilustračný obrázok k článku V Slovenskom raji zachraňovali turistku: Pád na hlavu a zásah záchranárov
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

V sobotu (13.5.) popoludní bola Horská záchranná služba (HZS) požiadaná o pomoc pre 71–ročnú slovenskú turistku, ktorá sa pri vchádzaní na Mostík pod Tomášovským výhľadom pošmykla na klzkom teréne a padla dole hlavou smerom ku Hornádu.

„Záchranári oblastného strediska HZS Slovenský raj postihnutej na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť, pomocou lanovej techniky ju vyprostili zo strmého terénu a na nosidlách Kong transportovali k terénnemu vozidlu na Tomášovský výhľad,“ informovali horskí záchranári prostredníctvom svojej stránky.

Turistka bola s podozrením na zlomeninu dolnej končatiny a úraz chrbtice prevezená do nemocnice v Spišskej Novej Vsi.

HZS Slovenský raj 05/2017
4
Galéria

Dve stratené Francúzky

V nedeľu 14.05.2017 v pod­večerných hodinách požiadala Horskú záchrannú službu o pomoc dvojica mladých turistiek francúzskej národnosti. Počas celodennej turistiky v Slovenskom raji stratili orientáciu a nevládali ďalej pokračovať v tme bez svetla. Z nahlásenia sa zistilo, že sa nachádzajú na žltej značke medzi Bykárkou a Klauzamy.

Na pomoc im odišli štyria profesionálni záchranári HZS z Oblastného strediska Slovenský raj. Terénnym vozidlom sa dostali na Klauzy, odkiaľ pokračovali pozemne. So zablúdenými turistkami sa podarilo nadviazať kontakt v miestach pod Bykárkou. Turistky po krátkom občerstvení pokračovali v sprievode záchranárov na Klauzy, odkiaľ boli prevezené k vlastnému autu na Podlesku. Pátracia akcia bola ukončená o polnoci.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM