JAB Regióny

V Spišskej Novej Vsi bolo poriadne rušno: Protest proti cirkusu!

Hoci návštevy cirkusu by mali byť spestrením každodennej rutiny, v našom meste to vrelo už od jeho príchodu. Vedenie mesta sa rozhodlo zakázať jeho propagáciu. Niektorí obyvatelia Spišskej Novej Vsi išli protestovať priamo na miesto.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej Novej Vsi bolo poriadne rušno: Protest proti cirkusu!
Zdroj: Dnes24.sk

Cirkus a zvieratá v ňom sú už dlho diskutovanou témou aj v našom meste. Príchod cirkusu do Spišskej Novej Vsi vyvolal búrlivé diskusie nie iba na sociálnej sieti.

Boj proti cirkusom

Nie všetci obyvatelia sú priaznivcami vystúpení cirkusov a aj reakcie na pochod troch slonov naším mestom boli rôzne. Tak to bolo aj s reakciami na samotný príchod cirkusu.

„Viem, že je stovka iných problémov, ktoré trápia ľudí, ale týranie zvierat kvôli zábave by malo byť pre humánnu spoločnosť neakceptovateľné,“ vyjadril sa mestský poslanec Adnan Akram, ktorý ešte minulý rok počas mestského zastupiteľstva navrhol zakázať vystúpenia cirkusov so živými zvieratami.

Podľa jeho slov cirkus sa rozložil na súkromnom pozemku a mesto nemohlo zakázať samotné vystúpenia. Vedenie mesta však nedovolilo umiestniť reklamné pútače na stĺpy verejného osvetlenia, ale napriek tomu boli plagáty po celom meste.

„Majiteľ cirkusu dobre vie, že najhoršie. čo sa mu môže stať podľa mestského VZN je pokuta vo výške 33 eur. Je to smutné a absurdné zároveň. Protest proti cirkusu má svoj význam pretože len skrz osvetu a informácie sa môžu veci zmeniť. Neberieme ľuďom právo ísť na cirkus, len vyjadrujeme nesúhlas s tým, aby v ňom boli divé zvieratá,“ doplnil poslanec s tým, že aj v Národnej rade sa pripravuje zákon, ktorý by zakázal cirkusy s divými zvieratami.

Nespokojnosť vyústila do protestu

Niekoľko desiatok Novovešťanov vyjadrilo svoj nesúhlas aj osobne priamo pred bránami cirkusu. „Máme radi zvieratá a ich týranie nám nie je ľahostajné. Nie sme proti cirkusu ako takému. Keď tam budú vystupovať rôzni artisti či ľudia, ktorí sa pre tento život slobodne rozhodli. No nie zvieratá, ktoré patria do voľnej prírody. Veď vycvičiť takéto slona bez prísnej drezúry či elektrošokov sa nedá,“ povedala počas protestu organizátorka a študentka Adriana Džubáková.

Čo na to cirkus?

O vyjadrenie k protestu sme požiadali aj manažérku cirkusu Hanu Alešovú. „S podobným protestom sme sa ešte nestretli v žiadnom inom meste. My sme prišli prezentovať náš cirkus a nemyslím, že takýto spôsob útoku na nás a našu prácu je vhodný. Dokonca sme sa stretli aj s tým, že niektorí obyvatelia vášho mesta sa za tých protestujúcich hanbili,“ vyjadrila sa.

Slová o údajnom týraní zvierat sú podľa nej úplným nezmyslom, keďže podľa jej slov u nich je o zvieratá lepšie postarané ako v ktorejkoľvek zoo v Česku či na Slovensku. „ Ako môžeme týrať zvieratá, ktoré berieme ako členov rodiny? Od mala sa o nich staráme, máme svojho veterinára a majú všetku starostlivosť akú potrebujú. Všetka drezúra čo existuje so zvieratami je na základe odmeny- maškrty, veľkej trpezlivosti a budovania si vzťahu s tým zvieraťom,“ vyjadrila sa Hana Alešová.

Čo sa týka rozmiestnenia reklamných pútačov po meste podľa slov manažérky ide o krátkodobú reklamu, ktorú im zákon umožňuje. „Naše pútače boli umiestnené väčšinou na súkromných pozemkoch. Spišská je špecifická tým, že vyžaduje aj povolenie na vstup do mesta, čo v žiadnom inom meste nie je. Je pravda, že sme zaplatili za tie pútače aj pokutu. Výšku presne neviem,“ uzavrela manažérka cirkusu.

Fotky z protestu si môžete pozrieť v našej galérii

Môže vás zaujímať:

Tak toto by ste v uliciach Spišskej určite nečakali: Pozrite si, kto prechádzal cez priechod pre chodcov

Motoristom na sídlisku Západ sa zvýši komfort: Chystá sa novinka za desiatky tisíc eur!

Návšteva cirkusu v našom meste vyústila až do protestu
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM