Webnoviny - Svet

V stredu o koncepcii reformy daní a odvodov

WEBNOVINY.SK

Zľava: Minister dopravy, pôšt atelekomunikácii Ján Figeľ, premiérka Iveta Radičová a minister financií Ivan Mikloš počas rokovania vlády SR. Foto: SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Vláda by mala v stredu rokovať o koncepcii reformy daní a odvodov. Základom pre výpočet daní a odvodov sa má od začiatku budúceho roka stať superhrubá mzda. Má ísť o hrubú mzdu zamestnanca zvýšenú o odvody zamestnávateľa s výnimkou súčasného poistného na úrazové poistenie. Reforma má súčasne zaviesť jeden zdravotný a jeden sociálny odvod, ako aj jednotný vymeriavací základ na platenie odvodov a daní. Zdravotný odvod má byť pre všetkých 9 % s výnimkou zdravotne ťažko postihnutých a poberateľov invalidných dôchodkov, ktorých odvod má byť polovičný. Sadzba sociálneho odvodu pre zamestnancov má byť 19 %, pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) 13 % a pre ľudí pracujúcich na dohody 10 %. Paušálne výdavky pre SZČO vo výške 40 % by sa mali obmedziť horným limitom na úrovni životného minima v sume približne 200 eur mesačne. Súčasťou koaličnej dohody je aj postupné znižovanie odvodového zaťaženia zamestnancov celkovo o 4 percentuál­ne body.

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ by mal spolu so šéfom rezortu financií Ivanom Miklošom kabinetu predložiť materiál o problematických oblastiach implementácie operačných programov a horizontálnych priorít Národného strategického referenčného rámca. Zmyslom materiálu je podľa rezortov navrhnúť riešenia, ktoré majú potenciál vyvolať potrebný impulz pre zrýchlenie čerpania a napomôcť racionálnemu, účelnému, transparentnému a úplnému využitiu disponibilných finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu. „Do konca programového obdobia zostáva ešte takmer 5 rokov, čo predstavuje z hľadiska charakteru priebehu implementácie operačných programov dostatočný časový priestor,“ konštatuje sa v materiáli.

Súčasťou stredajšieho rokovania členov vlády má byť aj návrh na zníženie štátnych finančných aktív z dôvodu vzájomného započítania pohľadávok štátu z titulu poskytnutej návratnej finančnej výpomoci Železniciam SR s časťou nevysporiadaných strát vzniknutých Železniciam SR v minulých obdobiach. Štátne finančné aktíva by sa mali z tohto dôvodu znížiť o 75,5 mil. eur. Ministri by mali zaujať stanovisko aj k správe o implementácii a čerpaní štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu v rámci operačných programov Národného strategického referenčného rámca za druhý polrok 2010.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM