Martin Sýkora Správy Zo Slovenska

V Tatrách s diskutabilnou novinkou: Na parkoviskách s parkovacími automatmi

Na ôsmich mestských parkoviskách v Tatranskej Lomnici a v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách zaviedli nové parkovacie automaty, čo vyvolalo diskusiu.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách s diskutabilnou novinkou: Na parkoviskách s parkovacími automatmi
Zdroj: TASR

Keď ľudí nahradia stroje…

Nové parkovacie automaty postupne nahradia ľudí, ktorí na nich vyberali peniaze za parkovné. Automaty však v tatranskom prostredí vyvolali búrlivú diskusiu. VPS Vysoké Tatry, ktoré prevádzkujú tatranské mestské parkoviská, ich prenajali od externej firmy, s čím nesúhlasia viacerí mestskí poslanci.

„Mesačný nájom za ich používanie je 1500 eur, vysúťažené boli za takmer 176 000 eur bez DPH na desať rokov,“ povedal riaditeľ VPS Ladislav Holík.

Podľa jeho slov sú parkovacie automaty zatiaľ v skúšobnej dobe. Poslanec mesta Vysoké Tatry Alexander Gálfy potvrdil, že s prenájmom parkovacích automatov nesúhlasilo viacero poslancov mestského zastupiteľstva. „Náš postoj bol niekoľkokrát zamietavý, preto mesto poverilo VPS na prenájom automatov. Myslím si, že táto forma nie je šťastná,“ povedal. Gálfy označil prenájom parkovacích automatov za nevýhodný a výberový proces na dodávateľa označil za netransparentný. Zároveň poukázal, že parkovacie automaty by si mesto mohlo zakúpiť aj samostatne. Podľa jeho prieskumu stoja v priemere od 3700 do 5500 eur.

„Rozmýšľali sme nad tým, že pri kúpe lacných parkovacích automatov by boli už za dva roky zastarané. Prišli sme s myšlienkou, že budeme hľadať firmu, ktorá nám zabezpečí najvyššiu kvalitu. Na elektronické trhovisko sme zadali parametre, a to vygenerovalo troch záujemcov, ktorí nám chceli automaty dodať. Z nich vzišiel víťaz,“ povedal Holík.

Foto: Peter Handzuš

Krok s dobou

Podľa Holíka si veľhory zaslúžia inováciu. „Potrebovali sme parkovacie automaty, ktoré sa s človekom dokážu spojiť aj vtedy, keď bude mať auto na parkovisku a on sa bude nachádzať na Skalnatom plese. Prostredníctvom mobilnej aplikácie si človek dokáže zaplatiť, ale aj predĺžiť parkovné,“ vysvetlil Holík. Ako doplnil primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš, pri tomto systéme sa ušetria financie aj za ľudí, ktorí pracujú na parkoviskách. Stroje majú však podľa Gálfyho viacero nevýhod. Jednou je skutočnosť, že sa v nich nedá platiť papierovými bankovkami, rovnako nevydávajú ani mince. Platenie prostredníctvom SMS správy nie je možné. Poslanec naznačil aj to, že automaty nemajú dostatočný ohrev a v zimných mesiacoch môže byť s ich prevádzkou problém.

Pôvodne malo byť v Tatrách umiestnených 22 automatov, nakoniec sa nachádzajú len na ôsmich miestach. Samospráva prenajala v Starom Smokovci za 90 000 eur ročne parkovisko pri Grandhoteli až po Jakubkovu lúku. Podľa informácií od Gálfyho v roku 2015 samospráva v tejto lokalite vybrala na parkovnom 201 094 eur. Mesto prenajalo parkoviská aj pri Popradskom plese a v Tatranskej Kotline pri Belianskej jaskyni. „Pre mesto to je výhodné. Máme už len čisté peniaze, nemusíme sa starať o parkoviská. Máme menej zamestnancov i nižšie náklady,“ uzavrel Mokoš.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM