Erik Bojničan Regióny

V tento deň bude MHD zadarmo pre všetkých: Radnica ale upozorňuje vodičov na obmedzenie

Jazda MHD zadarmo nikdy nie je na škodu a Hlohovčania si ju môžu vyskúšať! Okrem toho sa chystá aj prekvapenie pre milovníkov dvoch kolies. Pre vodičov budú ale platiť obmedzenia. Čo sa v našom meste chystá?

Ilustračný obrázok k článku V tento deň bude MHD zadarmo pre všetkých: Radnica ale upozorňuje vodičov na obmedzenie
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Hlohovec sa podľa informácií od referentky pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy Zuzany Hrinkovej Siebenstichovej zapojí do Európskeho týždňa mobility, ktorý vyhlasuje Európska komisia každoročne v týždni od 16. – 22. septembra. Sedemdňová osvetová kampaň sa pravidelne končí Dňom bez áut, ktorým je 22. september.

„Deň bez áut, 22. septembra bude v Hlohovci zároveň dňom, kedy sa bude v mestskej hromadnej doprave cestovať zadarmo. Týmto spôsobom Mesto Hlohovec podporí tento spôsob prepravy obyvateľov. Bezplatné cestovanie môže využiť ktokoľvek a kamkoľvek v rámci platného cestovného poriadku,“ uvádza Hrinková Siebenstichová.

Rovnako v tento deň bude podľa radnice obmedzený vjazd áut na pešiu zónu na ulici M. R. Štefánika, ktorá sa od 10:00 (do 10:00 je povolené zásobovanie) do 22:00 stane skutočnou pešou zónou pre bezpečný pohyb chodcov. Vyzvané sú všetky podľa mesta školy, aby ju využili pre aktivity propagujúce alternatívne spôsoby dopravy v meste.

Miloslav Drgoň, mestský koordinátor nedávnej aktivity „Do práce na bicykli“ organizuje na utorok 22. 9. od 16:00 „Cyklojazdu po Fraštáku“. „Budem rád, keď spolu so mnou vymenia auto za bicykel aj ďalší cyklonadšenci a tento deň bude skutočne bez áut,“ povedal. Presnú trasu a čas mesto oznámi dodatočne.

Počet vozidiel na európskych cestách neustále rastie. Následkom toho je znižovanie kvality života ľudí, ktorí žijú v mestách (hluk, znečistenie ovzdušia, dopravné nehody, stres atď.). Podporou myšlienky Európskeho týždňa mobility vyjadríte svoj postoj, snahu niečo zmeniť. Zapojiť sa môžete aj individuálne.

„Aspoň na jeden deň počas týždňa nechajte auto doma a choďte do práce, školy či škôlky autobusom, vlakom, na bicykli, kolobežke či pešo. Touto cestou zároveň vyzývame na aktívne zapojenie sa do kampane firmy, organizácie, školy aj škôlky,“ pokračuje referentka pre komunikáciu a vonkajšie vzťahy.

Na Slovensku koordinuje program na národnej úrovni rezortná inštitúcia Ministerstva životného prostredia SR – Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP). Motto aktuálnej kampane 2015 je „Vyber. Zmeň. Kombinuj“.

Mohlo by vás zaujímať:

10 otázok o hlohoveckej MHD: Schválne sa presvedčte, či na ne poznáte tie správne odpovede…

Cyklo sezóna v plnom prúde: Pozrite si parádne TIPY, kde to v okolí Hlohovca stojí za to!

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM