Rastislav Búgel Správy Regióny

V Západných Tatrách opatrne: Zvýšené lavínové nebezpečenstvo stále trvá

Vo vysokohorskom teréne Západných Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Ilustračný obrázok k článku V Západných Tatrách opatrne: Zvýšené lavínové nebezpečenstvo stále trvá
Zdroj: TASR

V ostatných slovenských pohoriach je riziko lavínových zosuvov mierne, je tu vyhlásený druhý stupeň. Ako informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS), sneh je vplyvom silného oteplenia a hlavne dažďa do nadmorskej výšky 2200 metrov nad morom mokrý a nestabilný.

„Uvoľnenie lavín je možné pri väčšom dodatočnom zaťažení, no očakáva sa aj zosuv spontánnych lavín z mokrého snehu,“ upozornil.

Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené, hmlisto a s dažďom, v polohách nad 2200 metrov so snežením. Výrazné oteplenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od mínus dvoch do plus šiestich stupňov Celzia. Fúkal mierny až čerstvý, prevažne juhozápadný vietor s rýchlosťou do osem, na hrebeňoch Tatier v nárazoch do 17 metrov za sekundu.

Snehová pokrývka je vplyvom vetra rozložená nepravidelne, v hrebeňových polohách sú vytvorené preveje a na záveterných svahoch severovýchodných, východných a juhovýchodných expozícií snehové dosky rôznej tvrdosti. Naopak, na vypuklých formách terénu je sneh vyfúkaný až na tvrdý, ľadový podklad. Sneh je vlhký alebo mokrý až po najvyššie vrcholy Tatier.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM