Igor Petrík Rôzne

V Žiline plánujú postaviť nový obchodný dom: Toto ale ľudia vyčítajú mestu

V Žiline má vzniknúť nový obchodný dom a bytový komplex Centrum Rudiny II. Jeho výstavba ešte ani nezačala a už zaznieva kritika. Ľudia z dotknutej oblasti, kde má centrum vzniknúť mestu vyčítajú, že neboli o projekte dostatočne informovaní. Radnica to však odmieta.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline plánujú postaviť nový obchodný dom: Toto ale ľudia vyčítajú mestu
Zdroj: Dnes24.sk

Na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline (29.6.) schválili poslanci zámer vybudovať obchodný dom a bytový komplex Centrum Rudiny II., na trávnatom pozemku medzi sídliskami Hliny VI. a Solinky. Ozývajú sa ale hlasy, že mesto o tomto zámere ľudí z dotknutej oblasti dostatočne a najmä v predstihu neinformovalo.

Informovanosť vraj bola nulová

Slavo Fačkovec, zástupca občanov Soliniek hovorí, že o projekte Rudiny II. sa dozvedel náhodou pred asi 3,5 mesiacom. „Keď som si na stránke mesta Žiliny v sekcii územného plánu všimol projekt Rudiny II.,“ hovorí. „Informovanosť o tomto projekte hodnotím nulovo. Prebieha približne od roku 2012, čo som sa dozvedel dodatočne. Ľudia sa o tom dozvedeli až teraz, v roku 2015, keď sa mali možnosť dvakrát akože vyjadriť. Hovorím akože, nedozvedeli sa kedy a kde,“ tvrdí Fačkovec.

Peter Cibulka, poslanec za volebný obvod č. 3 (Solinky) si tiež myslí, že komunikácia nebola dostatočná. „Mať oficiálne oznamy na nástenkách, alebo stránkach mesta, v nejakej kolonke nestačí. Etické bremeno je na strane mesta a investora, nie naopak. Nie ľudia sú povinní zháňať si informácie, či sa ide v ich blízkosti niečo stavať. Keď chcem urobiť megastavbu, tak najprv s tými 5000 ľuďmi nadviažem komunikáciu z očí do očí. Toto tak nebolo,“ argumentuje poslanec.

Mesto urobilo dve stretnutia

Pavol Čorba, hovorca mesta Žilina, tvrdenia o neinformovanosti ľudí zo strany radnice odmieta. „Verejné prerokovanie Návrhu s občanmi a vlastníkmi nehnuteľností sa uskutočnilo 24. marca 2015. Opätovné prerokovanie pripomienok verejnosti a vlastníkov pozemkov sa s predkladateľmi pripomienok uskutočnilo 24. apríla 2015. Občania mesta, mesto Žilina a dotknuté orgány pripomienkovali návrh. Veľká časť pripomienok bola akceptovaná a zapracovaná do finálneho návrhu,“ priblížil hovorca.

Súhlasí s ním aj Dušan Maňák, poslanec za volebný obvod č. 2 (Hliny V., VI., VII. a Bôrik). „Občania, ktorí sa prerokovania zúčastnili, dali svoje požiadavky a tie investor akceptoval,“ hovorí. Podľa Maňáka si ľudia, ktorím sa výstavba nepáči, veľmi nepomôžu. „To územie je ešte niekoľko rokov určené pre obvodové centrum občianskej vybavenosti. V súlade s územným plánom,“ dodal.

Pavol Čorba doplnil, že Oznámenie o začatí obstarávania ÚPN – Z (územný plán zóny) Centrum Rudiny II, bolo na úradnej tabuli mesta Žilina zverejnené ešte minulý rok, 6. júna. „Od 17. júla do 18. augusta 2014 bolo na úradnej tabuli mesta Žilina zverejnené Oznámenie o prerokovaní Zadania spolu s celým obsahom Zadania. Následne Mestské zastupiteľstvo v Žiline na svojom riadnom zasadnutí 22. septembra schválilo Zadanie pre ÚPN – Z Žilina – Centrum Rudiny II.,“ priblížil Čorba. Ako dodal, návrh ÚPN–Z Žilina – Centrum Rudiny II. spolu s Verejnou vyhláškou o jeho prerokovaní bol zverejnený na úradnej tabuli mesta Žilina od 16. marca do 17. apríla tohto roku, po dobu 30 dní.

Výstavba Rudin II. začne asi o rok

Martina Kontrová, zo spoločnosti Istrofinal, ktorá je investorom projektu Centrum Rudiny II. povedala, že momentálne je v stave zmeny územného plánu zóny. „V tomto období sa spracovávajú pripomienky Stavebnej komisie a občanov. Takisto ešte nie je definovaný rozpočet. Všetko je v štádiu prípravy. Výstavba by mala začať budúci rok,“ uzatvorila.

Foto: Žilina Gallery

Mesto vraj o novom centre slabo informovalo
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM