Rastislav Búgel Rôzne

Väčšina činiteľov podala majetkové priznania riadne: Niektorí to však nestihli

Väčšina verejných funkcionárov podala majetkové priznania v riadnom termíne. Niektorí to však nestihli. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií by tak mal voči nim konať a dať im pokutu.

Ilustračný obrázok k článku Väčšina činiteľov podala majetkové priznania riadne: Niektorí to však nestihli
Zdroj: TASR

Previniť sa mali napríklad bývalí štátni tajomníci ministerstiev dopravy a zahraničných vecí František Palko a Peter Javorčík a bývalá poslankyňa NRSR Mária Ritomská. Potvrdil to predseda výboru Martin Poliačik (SaS).

„Nie všetci verejní funkcionári podali majetkové priznania. Budeme začínať konania, ale to bude predmetom rokovania až ďalšieho výboru,“ uviedol na dnešnom rokovaní Poliačik. Za nepodanie majetkového priznania hrozí verejným funkcionárom pokuta vo výške mesačného platu.

Povinnosť podať majetkové priznanie sa týka prezidenta SR, poslancov NR SR, členov vlády, štátnych tajomníkov, vedúcich ústredných orgánov štátnej správy, sudcov Ústavného súdu SR, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu SR, členov Súdnej rady SR, generálneho prokurátora či verejného ochrancu práv. Majetkové priznanie musí podľa zákona podať napríklad aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, riaditeľ SIS, rektori verejných vysokých škôl či šéfovia Železníc SR.

Za verejného funkcionára sa považuje osoba ešte rok odo dňa skončenia výkonu verejnej funkcie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM