Prokop Slováček Správy Zo Slovenska

Vajcia od slovenských výrobcov problémy so salmonelou nemali a ani nemajú

Tri milióny vajec, ktoré stiahli z trhu pre salmonelózu, pochádzajú z Poľska. Ak kúpite vajcia s označením SK, nemusíte sa báť.

Ilustračný obrázok k článku Vajcia od slovenských výrobcov problémy so salmonelou nemali a ani nemajú
Zdroj: TASR

Naše vajcia od slovenských výrobcov problémy so salmonelou nemali a ani v súčasnosti nemajú. Uviedol to riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár v súvislosti s tým, že v poslednom týždni boli v ôsmich krajinách Európy nahlásené epidémie salmonelózy, ktoré súvisia s vajcami vyprodukovanými v Poľsku.

Situácia je pod kontrolou

V Čechách i na Slovensku tento týždeň podľa neho stiahli z trhu milióny vajec pochádzajúcich z Poľska. Únia podľa Molnára situáciu na trhu monitorovala a kontaktovala so svojimi informáciami aj Štátnu veterinárnu a potravinovú správu.

„Vajcia infikované salmonelou pochádzajú z chovov najväčšieho poľského producenta vajec, ktorý vyrába až 60 % vajec u našich severných susedov, čo je štyrikrát viac, ako je celá výroba vajec v SR,“ priblížil.

Kupujte iba SK vajcia

Upozornil zároveň, že slovenské vajcia majú na škrupine pečiatku obsahujúcu značku SK a poľské vajcia značku PL. „Keďže veľká väčšina poľských vajec sa na územie Slovenska dostáva cez Českú republiku a v mnohých prípadoch môže ísť o vajcia falšované, je nevyhnutné, aby spotrebiteľ kupoval iba vajcia označené značkou SK,“ podčiarkol.

„Poľské vajcia sa k nám naďalej dovážajú za dumpingové ceny. Viacerí slovenskí producenti už boli z tohto dôvodu donútení znížiť svoju produkčnú kapacitu a dochádza tak k ich vytláčaniu z trhu,“ oznámil.

Výkupná cena vajec v Poľsku je podľa údajov zo septembra tohto roku podľa Molnára až o 70 % vyššia ako na Slovensku a až o 100 % vyššia ako v Čechách.

Sťažnosť na protimonopolný úrad

Výrazne vyššia cena vajec v Poľsku dáva podľa neho poľskému producentovi dostatočnú finančnú rezervu na to, aby mohol predávať na zahraničných trhoch vajcia za dumpingové ceny.

Podľa Jozefa Semančína z advokátskej kancelárie Semančín Poláček sa Únia hydinárov Slovenska po podaní na Protimonopolný úrad SR obrátila so sťažnosťou na nesúťažné správanie sa poľského producenta vajec aj na Európsku komisiu. Únia podľa neho v sťažnosti požaduje, aby EK prešetrila možné protisúťažné správanie poľského producenta vajec spočívajúce v stanovovaní neprimeraných predajných cien.

Vajcia
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM