Tlačové správy

Večné problémy s trvalým a prechodným pobytom

Nie hlavným, ale jedným z mnohých problémov, prečo Slováci nie sú ochotní migrovať za prácou, sú aj problémy s udelením trvalého či prechodného pobytu. Je to hlavne z toho dôvodu, že vlastníci bytov sa boja svojim nájomníkov udeliť prechodný pobyt na adrese, ktorú aktuálne obývajú.

Ilustračný obrázok k článku Večné problémy s trvalým a prechodným pobytom
Zdroj: TASR

Takto vzniká veľký problém s tým, že ak sa budete zdržiavať viac ako 90 dní mimo adresu svojho trvalého pobytu, musíte najneskôr do 10 dní od presťahovania, požiadať o udelenie prechodného pobytu. Čoho sa majitelia bytov obávajú?

Zbytočné obavy z exekútora

Majitelia bytov, ktorí rozmýšľajú, či pomôžu svojim podnájomníkom získať trvalý pobyt alebo prechodný, sa najviac obávajú príchodu exekútora, hoci nemajú žiadne dlžoby. No boja sa toho, že ich podnájomníci nebudú schopní splácať nejakú pôžičku a na adresu ich aktuálnu pobytu príde exekútor a zabaví majetok, ktorý sa nachádza v byte. Advokát Igor Augustinič z právnickej kancelárie bpw Braun Partners pre denník SME tvrdí, že: „Je tiež vylúčené, aby exekútor výlučne z titulu prihlásenia nájomcu na trvalý alebo prechodný pobyt siahol na majetok prenajímateľa.“

Hrozí niečo iné majiteľom bytov?

Jediné, čo skutočne hrozní majiteľom bytov, ktorí udelia svojim nájomníkom trvalý či prechodný pobyt je, že na tejto adrese bude so zásielkou hľadať túto osobu poštárka alebo štátne orgány. Samozrejme, že môže byť nepríjemné, keď vám na dvere zaklopú policajti, ktorí hľadajú niekoho, kto tam už nebýva. Stačia však dve vety a problém je vyriešený.

Náležitosti nahlásenia prechodného pobytu

Ako už bolo v úvode článku spomenuté – požiadať o udelenie prechodného pobytu musíte vtedy, keď sa budete mimo adresu svojho trvalého pobytu zdržiavať viac ako 90 dní. A musíte to urobiť najneskôr do 10 dní po opustení trvalého bydliska. Potvrdenie o prechodnom pobyte je maximálne 5 rokov, samozrejme, že majiteľ bytu vám môže udeliť toto potvrdenie aj na kratší čas. Nemusíte však ničoho obávať, žiadne postihy vám za toto nehrozia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM