Zo Slovenska

Veční rivali: vraňare verzus koňare. Kto bude lepší?

Vzájomné doťahovanie a súperenie medzi Košicami a Prešovom patrí k úsmevnému koloritu východného Slovenska. Teraz si to môžu rozdať naozaj!

Ilustračný obrázok k článku Veční rivali: vraňare verzus koňare. Kto bude lepší?
Zdroj: Dnes24.sk

Priateľské súperenie je dobrá vec – ľudí vyburcuje k väčším výkonom a zdravému sebavedomiu. Najmä, ak sa odohráva na ihrisku. A práve v športe sa najvýraznejšie prejavuje odveká rivalita medzi vraňarmi a koňarmi. Teraz môžu získať od Raiffeisen banky peniaze, aby sa vo zájomných dueloch stretávali ešte viac.

Je to len legenda?

Keď v roku 1859 postavili v Prešove štátny žrebčinec, málokto tušil, že sa raz od neho odvodí prezývka všetkých obyvateľov mesta – koňare. Kde sa vzalo toľko vrán v Košiciach už dnes nikto netuší, ale po nich zasa pomenovali Košičanov – vraňare. A ich vzájomné súperenie je odveké. Vraj.

Ak sa totiž spýtate domácich, väčšina z nich sa pri otázke o rivalite dvoch miest skôr pousmeje a dodá, že sú predsa všetci „Východňare“ a reči o ich súperení sú iba legendou. Po chvíľke dobiedzania sa však pustia do vymenovávania vecí, ktoré sú u nich lepšie ako u susedov.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Veľký futbalový prestup z liahne Tatrana Prešov: Alex ide do Manchestru United!

Ľudia a krčmy

Prvá písomná zmienka o Košiciach je z roku 1230, čo je o 17 rokov skôr ako v prípade Prešova. Vraňarov je tiež zhruba trikrát viac ako Koňarov. Zato povesť majú lepšiu Prešovčania. Hovorí sa, že sú priateľskejší ako Košičania. Väčšie mesto skrátka robí ľudí trochu odťažitejšími.

Viac príležitostí na spoločné stretnutia v miestnych podnikoch však majú vraňare. V Košiciach totiž pripadá na jeden podnik 275 smädných obyvateľov. V Prešove to nie je oveľa viac, ale predsa len sa s jednou krčmou musí uspokojiť 295 štamgastov.

ČÍTAJTE AJ: Zázračný prameň pri Košiciach? Vraj najlepší liek po opici!

Muzikanti a šport

Východ je veselý a muzikálny. To platí pre obe mestá a najmä z Prešova pochádzajú také hviezdy slovenskej hudobnej scény ako Peter Nagy, Peter Lipa, IMT Smile alebo Chiki liki tua. Pýchou mesta je nepochybne Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, ktoré sídli v prvej špecializovanej budove divadla na Slovensku.

Prvotriedny futbal sa už dnes nehrá ani v jednom meste, ale boli to práve futbalové zápasy, na ktorých sa tradične najviac prejavovala rivalita medzi Koňarmi a Vraňarmi. Dnes sa v Košiciach hrá predovšetkým super hokej a basketbal. Prešov má zasa skvelú hádzanú a bedminton.

Získajte 1 000 eur

Na poriadne športové zápolenie treba aj peniaze a práve v tomto smere môže aktuálne pomôcť výzva Raiffeisen banky. Projekty zamerané na podporu športových aktivít detí a organizáciu turnajov môžu predložiť do 15. augusta školy, mimovládky, samosprávy alebo verejnoprávne inštitúcie. Najlepšie z nich môžu získať príspevok 1 000 eur.

Vraňare a koňare tak môžu ďalej rozvíjať svoje zdravé športové zápasenie a predovšetkým dať svojim deťom a mládeži lepšie podmienky na rozvíjanie fyzických aktivít. Kto vyhrá, už potom nebude až také dôležité.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: OH v RIU: Po životnej jazde získal vodný slalomár Matej Beňuš striebro

Veční rivali Košice vs. Prešov
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM