Erik Bojničan Rôzne

Vedeli ste o tom? Prvá lekáreň v Hlohovci vznikla pred viac ako 300 rokmi

Kedy v Hlohovci vznikla prvá lekáreň a svoju prax začal vykonávať prvý lekár? Nechajte sa zlákať na cestu storočiami do histórie nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste o tom? Prvá lekáreň v Hlohovci vznikla pred viac ako 300 rokmi
Zdroj: TASR

V dnešnej dobe berieme návštevu lekára ako samozrejmosť a lekárne môžeme v Hlohovci nájsť takmer na každom rohu. Kedysi tomu tak ale nebolo. Vydajte sa s nami na cestu do minulosti pred viac ako 300 rokmi.

Prvá lekáreň

V 17. storočí prežívali Hlohovčania ťažké časy. Ako aj iné mestá, trpel Hlohovec rôznymi epidémiami. Problémom bolo, že v našom meste nebolo lekára, ani lekárne. Prvá lekáreň bola v Hlohovci otvorená až začiatkom 18. storočia – v roku 1702. Dostala názov Lekáreň k sv. Jozefovi a sídlila na terajšom Námestí svätého Michala. Tento dátum pripomína aj pamätná tabuľa umiestnená na budove niekdajšej prvej lekárne.

Ako sa uvádza v mestskej kronike v čase vzniku Lekárne k sv. Jozefovi, ktorú Hlohovčania poznali pod menom Stará apatéka, za účelom poskytovania potrebných medikamentov bol poslaný do nášho mesta prvý lekárnik. „Tu sa prvý krát dostalo nášmu obyvateľstvu primitívnych mastičiek, vodičiek alebo práškov viacmenej účinných, za ktoré úbohý ľud počas epidémií vydával posledné ťažko zarobené peniaze, aby sebe alebo svojim drahým zachránil život. Výsledky boli málo zjavné i keď lekárnik dobre radil zúfalým ľuďom, lekára mesto ešte nemalo,“ vysvetľuje kronikár.

Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Ťažká práca lekárov

Prvého lekára sa Hlohovec dočkal o niekoľko rokov neskôr. „V roku 1733 bol mestu pridelený prvý stoličný lekár, ktorého sídlo sa mi doteraz nepodarilo zistiť, tak ako aj jeho meno. Mestá a obce verili rôznym mastičkárom, felčiarom a ránhojičom, ktorí veľmi ťažili z neznalosti ľudí. Títo, aby nestratili výhodné povolanie šírili poplašné správy o lekároch ba aj o lekárnikoch. Ľud zvyknutý na babské liečenie neveril novotám. Ťažká bola práca prvých lekárov,“ poznamenal ďalej kronikár.

Postupom času sa, podľa zápisov v kronike, podarilo úradným inštitúciám presvedčiť veľkú časť obyvateľstva o nutnosti hygieny a o účinnosti odborne vyhotovených liekov, čím sa nielen obmedzili epidémie, ale aj úmrtnosť obyvateľstva začala všeobecne klesať.

„V roku 1894 bola u nás zriadená aj druhá lekáreň a to Lekáreň ku Spasiteľovi. Samé názvy našich lekární svedčia o tom, že aj pomenovania sa lekárňam museli dať také, aby sa získala dôvera občanov nábožensky založených,“ píše ďalej kronikár, podľa ktorého miesto a titul okresného lekára boli ustanovené rámcovým zdravotníckym zákonom uhorského snemu z roku 1876.

Okresný lekár bol, podľa zápisu v kronike, vedúcim zdravotníckym úradníkom okresu Hlohovec, teda pragmatikálnym úradníkom okresného úradu, odborným poradcom okresného náčelníka. „Bol totiž administratívnym pracovníkom, súčasne aj hygienikom, ďalej kontrolným orgánom obvodných lekárov,“ vysvetľuje kronikár. Začiatkom 20. storočia malo naše mesto podľa kroniky už 4 lekárov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM