Barbara Dallosová Regióny

Veľká novinka v Kremnici: Poslanci odklepli návrh, ktorý ma narobiť poriadky v komunálnej politike!

Štvrtkové (16.4.) zasadnutie kremnických poslancov prinieslo prevratnú novinku. Odvážny návrh, s ktorým prišlo niekoľko poslancov, prešiel.

Ilustračný obrázok k článku Veľká novinka v Kremnici: Poslanci odklepli návrh, ktorý ma narobiť poriadky v komunálnej politike!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Komunálne voľby poobsadzovali stoličky v mestských a obecných samosprávach len v novembri minulého roka a hoci do ďalších volieb zostáva niekoľko rokov, v Kremnici je táto téma opäť aktuálna. Najbližšie komunálne voľby by totiž po včerajšom hlasovaní poslancov mali v historickom mestečku vyzerať úplne inak.

Jediný obvod

Poslanecký návrh, ktorý sa dostal na stôl na aprílovom zasadnutí, navrhoval zásadnú zmenu v rozdelení mesta na obvody pri komunálnych voľbách. V neveľkej Kremnici, kde ešte v posledných voľbách obyvatelia hlasovali rozdelení do piatich obvodov, by po novom mali mať len jeden jediný.

,,Domnievame sa, že pre naše mesto by bolo omnoho vhodnejšie, keby sa poslanci mestského zastupiteľstvo volili len v jednom viacmandátovom volebnom obvode zahŕňajúcom územie celého mesta. Pri predkladaní tohto návrhu vychádzame v prvom rade z toho, že každý poslanec mestského zastupiteľstva je zástupcom všetkých obyvateľov mesta a teda celého mesta a musí preto v prvom rade obhajovať a presadzovať záujmy mesta ako celku," píše sa v poslaneckom návrhu.

Ako pre portál Žiar 24 potvrdil hovorca mesta Silver Jurtinus, návrh hlasovaním poslancov prešiel.

Menej poslancov

Spomínaná zmena by so sebou mala priniesť aj ďalšiu. Zmena počtu poslancov je totiž podmienkou pre vytvorenie jedného obvodu. ,,Doterajší zákon o voľbách ustanovuje, že v obci, v ktorej sa má zvoliť 12 alebo menej poslancov, sa môže utvoriť iba jeden volebný obvod. Z tohto ustanovenia vyplýva, že pre to, aby v našom meste mohli byť všetci poslanci mestského zastupiteľstva volení len v jednom volebnom obvode, musí byť počet volených poslancov najviac 12," píše sa v poslaneckom návrhu.

V súčasnosti však v kremnickom parlamente sedí 13 poslancov. Keď sa teda celá Kremnica stane jedným volebným obvodom, počet zastupiteľov mesta klesne minimálne o jedného.

Stop taktizovaniu

Jeden z poslancov, Martin Novodomec, hovorí o novom systéme ako o efektívnom riešení.

,,Jeden volebný obvod prinesie do Kremnice viac demokracie a spravodlivosti v komunálnych voľbách. Demokracia bude posilnená v sile mandátu, ktorú poslanci získajú, keďže o poslancovi rozhodne ďaleko väčší počet voličov z celého mesta a nie len pár kamarátov z jednej ulice. Podľa nových pravidiel už nebude možné taktizovanie, kde, v ktorom obvode je výhodnejšie kandidovať ale vytvorí spravodlivé a rovnaké podmienky pre všetkých kandidátov, nehovoriac o neproporcionalite mandátov v jednotlivých obvodov," vysvetľuje Novodomec s tým, že za šťastné považuje aj zníženie počtu poslancov. To podľa neho vytvorí vyššiu kvalitu a zníži náklady na samosprávu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM