Zuzana Ročeňová Správy

Veľká rekonštrukcia Zemplínskeho múzea: Tešte sa na nové expozície aj vynovený areál

Michalovské múzeum prejde veľkou obnovou. Rekonštrukcia sa dotkne nových expozícií a takisto aj samotného areálu. Návštevníci si rozhodne prídu na svoje.

Ilustračný obrázok k článku Veľká rekonštrukcia Zemplínskeho múzea: Tešte sa na nové expozície aj vynovený areál
Zdroj: Dnes24.sk

Expozície michalovského Zemplínskeho múzea, ktoré sídli v priestoroch barokovo-klasicistického kaštieľa, je od novembra uplynulého roku pre verejnosť uzatvorené. Dôvodom je rozsiahla rekonštrukcia. Viac ako 2 milióny eur využije Zemplínske múzeum z európskych štrukturálnych fondov na vnútornú opravu a rekonštrukciu kaštieľa. Projekt bol schválený z regionálneho operačného programu Ministerstvom pôdohospodárstva.

Zamestnanci kaštieľa už vysťahovali zbierkové, historické, umelecké, archeologické predmety do zvyšných priestorov ako je výstavné krídlo a koniareň. „Činnosť organizácie sa venuje už návrhu nových expozícií a riadeniu rekonštrukcie,“ priblížil riaditeľ Zemplínskeho múzea v Michalovciach, Maroš Demko.

Po rekonštrukcii pribudnú nové expozície. Najvýznamnejšie umelecko-historické zbierky budú len v dvoch budovách, aby to bolo kompaktnejšie a sprístupní sa aj numizmatická zbierka nachádzajúca sa zatiaľ iba v depozitároch. Múzeum plánuje i využitie podkrovia nad východným krídlom na aktivity pre deti.

„Otvorí sa doteraz viac nevyužívaných priestorov. Budeme môcť využiť aj ďalších sedem miestností, ktoré sú iba depozitárne a kancelárske. Verím, že sa nám to podarí vybaviť aj modernou prezentačnou technikou. Texty sa už nebudú čítať na paneloch, zrealizujeme moderné digitálne prezentačné prostriedky,“ povedal Demko. V areáli múzea sa ďalej plánuje výstavba nových chodníkov pre peších, oplotenia a obnova menšieho objektu pri vstupnej bráne. Ukončenie rekonštrukcie kaštieľa sa predpokladá v septembri a kolaudácia by mala prebehnúť v mesiaci október.

Čítajte tiež:

Zemplínske múzeum pred veľkou rekonštrukciou: Natečú sem milióny, na čo sa môžeme tešiť?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM