Zo Slovenska

Veľká zmena, ktorá sa dotkne každého: Rodné čísla končia, prichádza kód!

Klasickým rodným číslam pomaly ale isto zvoní umieračik. Na scénu prichádza veľká novinka, ktorá sa dotkne každého. Tou je špeciálny kód.

Ilustračný obrázok k článku Veľká zmena, ktorá sa dotkne každého: Rodné čísla končia, prichádza kód!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Klasické rodné čísla sa stanú minulosťou. Podľa denníka Hospodárske noviny ich nahradí novinka s označením BIFO. Tento nový identifikátor bude v podobe bezvýznamového, desaťmiestneho kódu, ktorý by mal zaistiť vyššiu bezpečnosť osobných údajov.

Dôvodom jeho zavedenia je odporúčanie Euróspkej únie, ktorej prekáža, že z rodného čísla sa dá vyčítať dátum narodenia a pohlavie nositeľa. Okrem toho je problémom u súčasných rodných čísiel aj fakt, že v roku 2054 by sa ich kombinácie začali opakovať.

Nahradzovanie rodných čísiel novinkou BIFO by malo byť postupné. Hospodárske noviny informovali, že podľa ministerstva vnútra by mal tento proces trvať asi desať rokov a peniaze na tento projekt pôjde z eurofondov.

Po zavedení tejto novinky je isté jedno. Také ľahké, ako sypať z pamäti rodné číslo, to už nebude. A ak budeme chcieť byť pri všakovakých vybavovačkách pohotoví, tak ako doteraz, budeme si musieť poriadne vycibriť našu pamäť. Zapamätať si náhodné desaťmiestne číslo, ktoré nahradí súčasné rodné, totiž nebude ľahký oriešok :)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM