Jakub Forgács Správy Regióny Rôzne

Veľké investície v obci pri Zvolene. Dočkali sa obecný úrad, kurty, aj čistička

V Pliešovciach sa pustili do obnovy vo veľkom. Tento rok v obci najviac investovali do vyše storočného úradu

Ilustračný obrázok k článku Veľké investície v obci pri Zvolene. Dočkali sa obecný úrad, kurty, aj čistička
5
Galéria
Zdroj: TASR

Najväčšia investícia pliešovskej samosprávy v tomto roku smeruje do budovy obecného úradu. Na viac ako storočnej budove v týchto dňoch vrcholia práce, ktoré majú znížiť jej energetickú náročnosť. Obec na projekt získala nenávratný finančný príspevok z eurofondov.

Agenda úradu sa preto už v júni presťahovala na niekoľko mesiacov do susedného Remeselného domu. Ten z väčšej časti zrekonštruova­li vlani.

Na obecnom úrade už doteraz vymenili okná a vchodové dvere, zateplili obvodový plášť a strop, svietidlá sa majú vymeniť za úsporné a vybodoval sa aj vstup pre imobilných ľudí.

Podľa starostu Štefana Sýkoru celkové výdavky mali pôvodne dosiahnuť viac ako 132 563 eur. „Po verejnom obstarávaní dodávateľ realizuje práce v sume menšej než 70 262 eur,“ konštatoval.

Okrem toho sa opravovala strecha telocvične miestnej základnej školy. Obec na to získala takmer 34 280 eur z ministerstva školstva a sama doplatila takmer 5073 eur. Zrekonštruovali sa aj tenisové kurty za približne 15 000 eur a v časti obce Zaježová sa pri škole skolaudovala malá čistiareň odpadových vôd, ktorú vybudovala obec za 7771 eur.

Starosta by v budúcom roku rád rozšíril kapacitu materskej školy, ktorú v súčasnosti navštevuje viac ako 60 detí. Žiadosť o nenávratný finančný príspevok vo výške približne 170 428 eur obec ešte začiatkom tohto roku poslala na ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, cez Integrovaný regionálny operačný program. „Tento projekt nám už prešiel do druhého kola,“ pripomenul starosta.

K väčším projektom pliešovskej samosprávy patrí tiež rekonštrukcia čistiarne odpadových vôd, ktorá funguje v obci bez väčších opráv už takmer polstoročia.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery z obce Pliešovce!

Obec Pliešovce v OBRAZOCH
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM