Zo Slovenska

Veľké skutky malých hrdinov: Detský čin roka pozná víťazov

Projekt Detský čin roka je aj zrkadlom pre dospelých, ktorí sa nad konaním detí možno zastavia, zamyslia a vrátia k tomu dobrému, čo v každom v nás je.

Ilustračný obrázok k článku Veľké skutky malých hrdinov: Detský čin roka pozná víťazov
14
Galéria
Zdroj: TASR

O dobre hovoríme málo, médiami a sociálnymi sieťami sa ľahšie šíri skôr zlo a nenávisť. Vyhlásil to dnes v Bratislave slovenský prezident Andrej Kiska na slávnostnom oceňovaní projektu Detský čin roka 2016. V poradí 16. ročník sa konal pod záštitou prezidenta a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

„Za 16 rokov je to viac ako 1,5 milióna detí, ktoré dobro podporili alebo urobili,“ povedala Saša Broadhurst-Petrovická, koordinátorka projektu, ktorá sa im zároveň za ich činy poďakovala.

Keď malí zachraňujú veľkých

Už štvrtý rok môže vďaka darcovskému portálu ĽudiaĽuďom.sk hlasovať za najhrdinskejší skutok detí na internete aj verejnosť. „Tento rok sa víťazným príbehom v kategórii Cena ĽudiaĽuďom.sk stal príbeh dvoch chlapcov, ktorí zachraňovali životy pri leteckom nešťastí. Bez váhania bežali na pomoc posádke, ktorá bola uväznená v troskách lietadla. Chlapci riskovali vlastné životy, aby pomohli iným. Za ich hrdinský čin hlasovalo 23 696 ľudí,“ vysvetlil riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. Roland Kyška.

Cenu ĽudiaĽuďom.sk odovzdajú tento rok hokejisti HC Slovan Bratislava, ktorí sa odvážny čin detí rozhodli od-meniť tak, že im venujú zážitkový deň spojený aj so vstupenkami na zápas Slovana.

Zdroj: TASR

Kolektív žiakov zo Základnej školy Tbiliskej 4 v Bratislave ocenili v kategórii „Pomoc rovesníkom“ za podporu osemročného spolužiaka Tomáša na vozíku, ktorého vážna choroba postihuje jeho svaly.

Pomáhali ľuďom i prírode

V kategórii „Pomoc ľuďom“ za nezištnú pomoc bezdomovcovi Marekovi získala ocenenie 16-ročná Lea Košíková z Chynorian. Lea mu pravidelne dávala peniaze zo svojho vreckového, z ktorých si 30-ročný Marek našetril 125 eur, za ktoré si kúpil oblečenie a jednosmernú letenku do Londýna. Po tom, čo si našiel vo Veľkej Británii prácu a ubytovanie, jej všetky peniaze vrátil.

V kategórii „Pomoc prírode“ za pomoc opustenému mačiatku zvíťazila Timea Drieniková z Novej Dubnice, to nakoniec zostalo u jej starého otca.

Kolektív žiakov z Materskej a Základnej školy v Chminianskej Novej Vsi získal ocenenie v kategórii „Dobrý nápad“ za prípravu a realizáciu programov pre starých ľudí v hospici.

Do hospicu začali žiaci chodiť práve v predvianočnom období, keď im priniesli medovníčky a postupne sa z návštev stala tradícia.

Fóbia z gombíkov

Špeciálnu Cenu Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin získal kolektív žiakov zo Základnej školy Pribinovej v Zlatých Moravciach za pomoc spolužiakovi Paľkovi prekonávať fóbiu z gombíkov. „Pre niekoho to môže byť maličkosťou, ale pre Paľka je to veľmi dôležité. Z maličkostí sa totiž skladá svet,“ uviedla ich učiteľka Lenka Dibalová.

Výberová komisia a Občianske združenie Detský čin roka tento rok vybrali 35 nominácií zo skutkov, ktoré vykonalo 5317 detí i kolektívov v uvedených kategóriách. V každej kategórii bolo päť nominovaných.

Občianske združenie Detský čin roka zaslalo v októbri nominované príbehy do približne 2200 škôl, za ktoré detskí porotcovia hlasovali. Spolu vo všetkých kategóriách nominované skutky získali 167 348 hlasov z 819 slovenských škôl. Práve detské hlasy rozhodli o víťazoch v jednotlivých kategóriách.

Detský čin roka
14
Galéria
Zdroj: Detskycin.sk
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM