Kultúra

Veľkonočné tradície: Podobné zvyky ako na Slovensku majú aj v susedných štátoch

V susednom Poľsku, Česku a v Maďarsku sú veľkonočné zvyky a tradície podobné tým slovenským. V Poľsku oblieva ten, kto prvý vstane.

Ilustračný obrázok k článku Veľkonočné tradície: Podobné zvyky ako na Slovensku majú aj v susedných štátoch
Zdroj: TASR

V susednom Poľsku, Česku a v Maďarsku sú veľkonočné zvyky a tradície podobné tým slovenským. V Poľsku je veľkonočné obdobie časom, kedy sa stretáva rodina.

Tradícia v Poľsku

„Na Bielu sobotu veľa ľudí prinesie kňazovi košík s jedlom (chlieb, klobásu, vajíčka a koreniny ako soľ a čierne korenie), aby ho požehnal svätenou vodou,“ uviedol Lukasz, ktorý žije v poľskom meste Lodž.

Na Veľkonočnú nedeľu mávajú na raňajky väčšinou mäso a vajcia a potom nasleduje až rodinná večera. Na Veľkonočný pondelok má u severných susedov tradíciu oblievačka. „Ľudia sa oblievajú vodou pre šťastie, väčšinou to robí v dome ten, kto ako prvý ráno vstane,“ povedal.

V Prahe sú šibači

Dagmara z Prahy vníma Veľkú noc už hlavne cez svoje deti. „Na Veľkonočný pondelok deti povedia nejakú riekanku, vyšibú korbáčmi všetky dievčatá a ženy v dome a tie im za to dajú maľované vajíčka, zvyčajne čokoládové sladkosti prípadne ovocie. Po obede je už po všetkom. Dospelí chlapi chodia tiež koledovať za štamperlíky,“ opisuje českú Veľkú noc.

V Maďarsku čaká ženy voda

Veľmi podobné zvyky majú na Veľkú noc i v Maďarsku. „V pondelok ráno máme hroznú tradíciu. Chlapci a muži navštevujú susedov a oblievajú dievčatá a ženy vodou. Robia to preto, aby boli zdravé a plodné. Na oplátku dostanú čokoládové vajíčka, pálenku alebo peniaze,“ uviedla Réka z Budapešti.

Na raňajky jedia väčšinou chren so šunkou a varenými vajíčkami. Deti si dajú i mlieko, džem, kakao či horúcu čokoládu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM