Správy

Veľký pokrok v Spišskej, iné mestá mohli len ticho závidieť: V tomto sme predbehli Bratislavu o 6 rokov!

Pokroková záležitosť, na ktorú v našom meste môžeme byť naozaj hrdí. No o ktorej možno v Spišskej Novej Vsi nie každý tuší. Hoci by mal. Veď predbehnúť Bratislavčanov o šesť rokov, tak to stojí za pozornosť :)

Ilustračný obrázok k článku Veľký pokrok v Spišskej, iné mestá mohli len ticho závidieť: V tomto sme predbehli Bratislavu o 6 rokov!
Zdroj: Dnes24.sk

O čo ide? Spišská Nová Ves išla totiž s dobou už pred 120 rokmi. A to až tak, že sa nám dokonca podarilo predbehnúť Bratislavu a aj iné mestá Európy.

Ako sme predbehli Bratislavu

Spišská sa hrdí zaujímavosťou. A tá sa týka ničoho iného než elektriny. V roku 2014 totiž uplynulo 120. výročie elektrifikácie nášho mesta. Prvý pokus o osvetlenie námestia sa udial v noci z 1. na 2. decembra 1894. 6. decembra sa už svietilo elektricky na Hlavnej ulici a v kasíne. Mesto prevzalo práce 21. decembra 1894. Pokusne bola v tomto roku elektrifikovaná aj Praha. Bratislavu sme predbehli dokonca o šesť rokov.

Pre zaujímavosť, v roku 1918 kedy Spišská svietila už 24 rokov boli elektrickou energiou zásobované len dve percentá miest a obcí. A mesto na tieto pokrokové udalosti ani dnes nezabúda. Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanci okrem iného schválili vyhlásenie dobrovoľnej zbierky na zhotovenie Pamätníka elektrifikácie v Spišskej Novej Vsi, ktorý bude zároveň poctou významnému rodu Münnich.

„Chceme si aj takouto formou pripomenúť významný medzník v histórii nášho mesta.Naši predchodcovia boli v tomto pokrokoví. Hlavne nemecké rody, ktoré pokrokové projekty v našom regióne presadzovali. Rozhodli sme sa takto uctiť si aj pamiatku rodiny Münnich. Aby sme nezaťažovali mestský rozpočet, prostriedky sa pokúsime získať formou verejnej zbierky, do ktorej by som ako prvý rád prispel,“ uviedol počas zasadnutia mestského zastupiteľstva primátor mesta Ján Volný.

Zbierka

Dobrovoľná zbierka bude prebiehať do 30. septembra 2018 a prispieť môže každý. Peňažné príspevky budú komisionálne vyberané raz mesačne za účasti hlavného kontrolóra mesta, vedúcej finančného oddelenia a pokladníčky MsÚ a bezodkladne vložené na účet uvedený vyššie. O priebehu, výsledkoch zbierky a použití získaných finančných prostriedkov bude občanov informovať primátor mesta zverejnením na úradnej tabuli a internetovej stránke mesta vždy po ukončení každého kalendárneho roka

Môže vás zaujímať:

Zdroj: mesto SNV

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM