Prokop Slováček Zo Slovenska

Veľký prehľad slovenských nemocníc: Ako skončila tá vo vašom meste?

Ocenenie Nemocnica roka 2016 získali v dvoch kategóriách Fakultná nemocnica v Nitre a Ľubovnianska nemocnica. Ako skončila tá vaša?

Ilustračný obrázok k článku Veľký prehľad slovenských nemocníc: Ako skončila tá vo vašom meste?
Zdroj: TASR

Inštitút INEKO hodnotil nemocnice podľa vybraných ukazovateľov spokojnosti pacientov, kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hospodárenia a transparentnosti za obdobie 2012 – 2015.

Víťazom sa stáva

Ocenenie Nemocnica roka 2016 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala Fakultná nemocnica Nitra, čím si o jedno miesto vylepšila svoje postavenie spred roka.

Na druhé miesto sa dostal „skokan roka“ v tejto kategórii – Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica. Tesne za ňou umiestnila minulý rok víťazná Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – fakultná nemocnica (FN). Výrazne nadpriemerný počet bodov získala ešte aj Univerzitná nemocnica Martin. Na opačnom póle sa ocitla Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina.

Prečo vyhrala Nitra?

Doménou nemocnice v Nitre sú najmä suverénne najlepšie hospodárske čísla spomedzi štátnych univerzitných a fakultných nemocníc. V tejto skupine zariadení uhrádza nitrianska nemocnica ako jediná svoje faktúry načas.

Môže sa tiež pochváliť nízkou reoperovanosťou pacientov (t.j. nízkou nutnosťou opakovať operácie) a úmrtnosťou na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS).

Najtransparen­tnejšia je…

Jednoznačným lídrom v transparentnosti štátnych nemocníc sa stala FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, ktorá od roku 2015 realizuje projekt Otvorená nemocnica. Banskobystrická nemocnica sa hrdí najnižším relatívnym počtom úmrtí na akútnu mozgovo-cievnu príhodu vo svojej kategórii.

ÚVN v Ružomberku dominovala vo svojej kategórii v najnižšom relatívnom počte sťažností od pacientov a pri ukazovateli úmrtnosť po operáciách. Nízke, teda dobré čísla má aj pri úmrtnosti po mozgových príhodách.

Zdroj: internet

Medzi všeobecnými najlepšia Ľubovnianska

V kategórii všeobecných nemocníc získala prvenstvo tak ako pred rokom Ľubovnianska nemocnica, n.o. Druhé miesto obhájila Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica a z minuloročného umiestnenia v top 10 sa na tretiu pozíciu dostala štátna Nemocnica Poprad, a.s. Na poslednom mieste v rebríčku je Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach.

Nemocnica zo Starej Ľubovne má veľmi spokojných pacientov, ktorí takmer nepodávajú sťažnosti a je najtransparen­tnejšia vo svojej kategórii. Má nízku rehospitalizo­vanosť, ako aj nízke úmrtnosti po operačných výkonoch a na oddelení po preložení z JIS.

Druhé Košice, tretí Poprad

Druhé miesto medzi všeobecnými nemocnicami obsadila Nemocnica v Košiciach-Šaci po roku obhájila svoju jednoznačnú líderskú pozíciu v celkovej spokojnosti pacientov a pri ukazovateli úmrtnosti na akútnu mozgovo-cievnu príhodu. Spomedzi všeobecných nemocníc má v aktuálnom rebríčku najnižšie čísla aj pri úmrtiach na JIS.

Tretia Nemocnica Poprad exceluje v schopnosti uhrádzať všetky svoje záväzky načas a dokáže i veľmi dobre generovať vlastné zdroje. Jej index transparentnosti je druhý najvyšší spomedzi všeobecných nemocníc. Nedostáva príliš často a príliš vysoké pokuty za zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Pri ukazovateli úmrtnosť na JIS patrí medzi štvrtinu najúspešnejších.

FOTO: www.ineko.sk

Veľký prehľad slovenských nemocníc: Ako skončila tá vo vašom meste?
2
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM