Správy

Veľký úspech: Slovensko má prvého pacienta s implantovaným umelým srdcom

Skvelý úspech pre slovenské zdravotníctvo. Na Slovensku máme prvého pacienta, ktorému bolo implantované umelé srdce.

Ilustračný obrázok k článku Veľký úspech: Slovensko má prvého pacienta s implantovaným umelým srdcom
12
Galéria
Zdroj: TASR

V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave prvýkrát vo východnej Európe implantovali pacientovi umelé srdce. Bolo to 1. novembra, 47-ročný čakateľ sa zotavuje po trojhodinovej operácii, od 15. novembra je na bežnom lôžkovom oddelení.

„Pacient bol v ohrození života a čakajúci na vhodného darcu. Po dôkladnej príprave sme sa rozhodli, dať mu umelé srdce. Napriek tréningu celého tímu sme nevedeli, ako takáto náročná operácia dopadne,“ na utorkovej tlačovej konferencii konštatoval prednosta Kliniky kardiochirurgie NÚSCH Michal Hulman.

Aj podľa ostatných prítomných lekárov sa pacient po úspešnej operácii rýchlo zotavuje a nevyžaduje si nákladnú imunosupresívnu liečbu. Aktuálne je pripojený na nemocničnú jednotku Companion. Po stabilizácii jeho stavu a splnení kritérií, bude prepojený na tzv. domáci pohon, čo je šesťkilový batoh s prístrojmi na baterky. Po prepustení do domácej liečby zostáva na čakacej listine na transplantáciu srdca, ale je schopný viesť takmer normálny život. Domáce náklady sú výrazne nižšie ako na nemocničnú liečbu.

Podľa generálneho riaditeľa NÚSCH Mongi Msollyho je to 1741. pacient vo svete s umelým srdcom SynCardia TAH (Total Artificial Heart). Takýchto unikátnych operačných zákrokov s TAH srdcom sa ročne vykoná iba niekoľko desiatok.

„Zakúpenie potrebného hardwaru stojí 120 000 eur a pobyt pacienta vychádza asi na 15 000 eur. Všetko hradí zdravotná poisťovňa,“ dodal Msolly.

Slovensko má prvého pacienta s implantovaným umelým srdcom
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM