Správy Rôzne Technológie

Veľký úspech žiakov z Trnavy: Svojho robota predvedú na svetovom festivale v Sydney

Sedem mladých výskumníkov z Anglicko-slovenskej bilingválnej školy BESST v Trnave bude reprezentovať Slovensko so svojím robotom 6. až 9. júla na celosvetovom festivale Asia Pacific Invitational v austrálskom Sydney.

Ilustračný obrázok k článku Veľký úspech žiakov z Trnavy: Svojho robota predvedú na svetovom festivale v Sydney
5
Galéria

Žiaci školy pod vedením učiteľov vytvorili tím IT-PRO-BESST. Veľkou inšpiráciou a podporou bol pre trnavských lego nadšencov hlavný organizátor First LEGO League (FLL) na Slovensku Pavel Petrovič z Katedry aplikovanej informatiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského. Za tri roky sa tím cieľavedomým a zodpovedným prístupom zaradil nielen medzi slovenskú, ale aj svetovú špičku.

Rozhoduje tímová práca

„Deti sa vďaka tomuto projektu učia spolupracovať, kreatívne myslieť, robiť dôležité rozhodnutia a prijímať kompromisy, ale aj preberať zodpovednosť. Súťaž FLL im poskytuje priestor nielen spoznať sa navzájom, ale hlavne spoznať samých seba,“ povedala jedna z trénerov tímu, pedagogička Nina Sýkorová.

Súťažiaci dostávajú každý rok nové úlohy a z lego stavebníc postavia a naprogramujú roboty, s ktorými trénujú na súťaž. Všetky turnaje pozostávajú zo štyroch rovnocenne hodnotených častí – Robot Design, Robot Game, Výskumná úloha, Tímová práca. Trnavské deti svoj výskum založili na myšlienke adopcie psíkov z útulku seniormi, na základe ktorej vznikol projekt Priatelia na každý deň.

Neistota ich baví

Člen tímu Jakub v tom má jasno, povedal, že na legu ho baví, že jedna úloha má veľké množstvo riešení a aj každú zadanú tému pochopí každý tím inak. "Výsledok je vždy iný a sami nikdy nevieme, či náš robot to cestovanie ‚prežije‘ a ako bude v rôznych podmienkach fungovať,“ povedal Jakub.

First LEGO League je najväčšia robotická súťaž pre mladých vo veku deväť až 16 rokov. Zúčastňujú sa jej desaťtisíce detí na celom svete a po víťazstvách v semifinálových a finálových kolách sa najlepšie tímy dostanú až na celosvetový festival. Informovala marketingová špecialistka BESST Mária Magdolen.

Veľký úspech žiakov z Trnavy: Svojho robota predvedú na svetovom festivale v Syd
5
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM