Monika Földešiová Rôzne

Veľkým nepriateľom ľudského srdca je nízka inteligencia

Verili by ste tomu, že inteligencia je hneď po fajčení druhým najrizikovejším faktorom pre vznik srdcových chorôb? A viete, aké sú ďalšie rizikové faktory?

Budete prekvapení, ale nie je to len zlá životospráva alebo gény. Britskí vedci zistili prekvapujúci fakt, a síce, že nízky inteligenčný kvocient úzko súvisí s ochoreniami a s úmrtiami v dôsledku kardiovaskulárnych chorôb. Kardiovaskulárne choroby sú pritom najčastejšou príčinou smrti u mužov v Európe, Spojených štátoch a vo väčšine ostatných priemyselných krajín. Podľa svetovej zdravotníckej organizácie boli v roku 2005 z 32 percent príčinou všetkých úmrtí na Zemi. To, že slabšie vzdelanie a nižší príjem zvyšujú riziko vážnych chorôb bolo potvrdené už predchádzajúcimi štúdiami. Menej vzdelaní ľudia nedbajú tak ani o zdravý životný štýl, ani o stravovanie, ani o preventívne kontroly a ani o ochranu zdravia ako ľudia s vyšším vzdelaním. Dôvody sú však aj iné – neraz sťažený prístup k zdravotníckej starostlivosti, zhoršené životné podmienky, chronický stres a vyššia miera zdravotných rizík. Z analýzy zdravotných údajov 1 145 mužov a žien vo veku okolo 55 rokov a z následného dvadsaťročného sledovania britskí experti vyvodili zaujímavé závery. Určili päť najrizikovejších faktorov pre vznik srdcových ochorení:

  1. fajčenie cigariet,
  2. nízke IQ,
  3. nízky fi nančný príjem,
  4. vysoký krvný tlak,
  5. nedostatočná telesná aktivita.

Odborníci tvrdia, že ohrození sú predovšetkým tí, ktorí ignorujú alebo odmietajú vziať na vedomie rady lekárov týkajúce sa nebezpečenstva fajčenia, dodržiavania zdravej životosprávy a podobne.

Zdroj: www.infopacient.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM