Rôzne

Veriaci sú pohoršení: Vláda zaviedla poplatok za cirkevný sobáš!

Množstvo veriacich ostalo nemilo prekvapených. V roku 2018 bol totiž zavedený poplatok za cirkevný sobáš.

Ilustračný obrázok k článku Veriaci sú pohoršení: Vláda zaviedla poplatok za cirkevný sobáš!
Zdroj: Dnes24.sk

Plánujete svadbu a ponuka civilného obradu vám nevonia? Pripravte sa na novú povinnosť. Pokiaľ sa totiž rozhodnete pre obrad v kostole, vláda si pripravila nemilé prekvapenie. V platnosti je totiž novela zákona č. 145/1995 Z.z. .

Až do prvého januára 2018 bolo jedno, akú formu sobáša si mladomanželia vyberú. Poplatok stanovený nebol. Novela zákona, ktorý schválila vláda, však prináša dva dodatky, ktoré určujú nové poplatky za úkony, ktoré boli doteraz bezplatné.

Nový poplatok

Pokiaľ si zaľúbenci vyberú cirkevný sobáš, musia zaloviť v peňaženke. V sadzobníku správnych poplatkov sa objavila položka „Príprava podkladov k uzavretiu manželstva pred orgánom registrovanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti“.

Snúbenci tak za tento úkon povinne zaplatia rovných 10 eur. Podobný poplatok však pri civilnom sobáši nenájdeme a to nahnevalo komunitu veriacich.

Žiadajú o zrušenie

Internetom sa okamžite začala šíriť petícia, ktorá žiada odstránenie časti novelizovaného zákona, ktorý hovorí o tomto poplatku. Za petíciou stojí Fórum kresťanských inštitúcií (FKI). „Máme vážnu obavu, že týmto dochádza k diskriminácii občana SR, ktorý chce uzavrieť cirkevný sobáš, na základe jeho náboženského presvedčenia,“ píše FKI v petícii.

FKI sa domnieva, že toto ustanovenie je diskriminačné a je v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. Petíciou sa obracajú na ministra vnútra s požiadavkou, aby zabezpečil bezodkladné odstránenie poplatku za cirkevný sobáš.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM