Rastislav Búgel Zo Slovenska

Viac ako tisícka Slovákov požiadala o voľbu poštou: Svoj hlas chcú odovzdať aj z Číny, Bahrajnu a Barbadosu

O voľbu poštou požiadalo približne 1173 občanov SR, ktorí žijú v zahraničí a nemajú na Slovensku trvalý pobyt. Potvrdila to zapisovateľka štátnej volebnej komisie Eva Chmelová.

Ilustračný obrázok k článku Viac ako tisícka Slovákov požiadala o voľbu poštou: Svoj hlas chcú odovzdať aj z Číny, Bahrajnu a Barbadosu
Zdroj: TASR

Poslancov Národnej rady SR chcú 5. marca voliť Slováci z Českej republiky, Nemecka, Rakúska, Švajčiarska, USA, Spojených arabských emirátov. Záujem o hlasovanie je aj na Novom Zélande, v Keni, Juhoafrickej republike, Bahrajne, Číne, Argentíne, Brazílii, Austrálii a na Barbadose.

Poslali neúplné žiadosti

Počet 1173 žiadateľov sa môže ešte podľa Chmelovej mierne zvýšiť. Niektorí totiž poslali neúplnú žiadosť. Ministerstvo vnútra ich teda požiadalo o doplnenie. Tí, ktorí dodajú chýbajúce doklady, ako napríklad kópiu cestovného pasu, budú tiež zapísaní do zoznamu.

O voľbu poštou mohli žiadať občania SR bez trvalého pobytu na Slovensku aj tí, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt, ale budú v čase volieb v zahraničí. Voliči bez trvalého pobytu sa hlásili ministerstvu vnútra, občania s trvalým pobytom zas vo svojej obci. Celkový počet žiadateľov o voľbu poštou bude známy až po voľbách.

Voličom má prísť na adresu miesta pobytu v cudzine úradne opečiatkovaná obálka, hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom „VOĽBA POŠTOU – ELECTION BY MAIL“ s predpísanými adresami a poučenie o spôsobe hlasovania.

Hlasuje sa tak, že volič vyberie jeden lístok tej strany, ktorej chce dať hlas. Na ňom môže aj nemusí zakrúžkovať preferovaných kandidátov. Ak sa rozhodne udeliť preferenčné hlasy, môže zakrúžkovať čísla najviac štyroch kandidátov. Ak zakrúžkuje viac kandidátov, na jeho preferenčné hlasy sa nebude prihliadať.

Odoslať v označenej obálke

Po úprave hlasovacieho lístka treba lístok zalepiť do opečiatkovanej obálky. Zalepenú obálku vloží volič do návratnej obálky označenej heslom „VOĽBA POŠTOU – ELECTION BY MAIL“. Treba ju odoslať poštou tak, aby bola na ministerstve alebo v obci najneskôr 4. marca. Parlamentné voľby budú 5. marca.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM