Rastislav Búgel Zo Slovenska Zo Slovenska

Viac domácej tvorby: Rádiá musia oddnes hrať viac slovenskej hudby

Pre slovenské rádiá platí dnešným dňom povinnosť zaradiť do vysielania viac slovenskej hudby. Priniesla ju novela zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá dnes nadobudla účinnosť.

Ilustračný obrázok k článku Viac domácej tvorby: Rádiá musia oddnes hrať viac slovenskej hudby
Zdroj: TASR

Súkromné rádiá budú musieť v tomto roku vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť nové pesničky. Teda tie, ktoré sú vysielané do piatich rokov od svojho prvého uvedenia na verejnosti. Výnimku budú mať tie stanice, ktorých programové zameranie takéto kvóty úplne vylučuje.

Do stanoveného podielu sa budú započítavať iba tie pesničky, ktoré odznejú v éteri od 06.00 do 24.00 h.. Tým sa zabráni, aby sa zaraďovali do vysielania v najmenej atraktívnom čase.

Za slovenské hudobné dielo sa považuje také, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo textu má alebo mal trvalý pobyt na území SR, alebo hudobné dielo s textom v slovenskom jazyku.

Podľa Rady pre vysielanie a retransmisiu ku štvrtku (31.3.) požiadali o výnimku zo zákonnej povinnosti vysielatelia 16 rádií. Rada zatiaľ nerozhodla o žiadnej zo žiadostí. Zaoberať sa tým bude na najbližšom zasadnutí 12. apríla.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM