Monika Földešiová Regióny

Vianoce pred konkatedrálou: Prešovčanov opäť láka drevený Betlehem

V závere minulého týždňa osadili pred konkatedrálou sv. Mikuláša v Prešove drevený vyrezávaný Betlehem, ktorého autorom je Juraj Antoňák.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce pred konkatedrálou: Prešovčanov opäť láka drevený Betlehem

„Tradícia vystavovania drevených vyrezávaných Betlehemov sa v Prešove začala v roku 2004 a každý rok sa striedavo vystavujú diela troch drevorezbárov, a to Mareka Mikluša, Juraja Antoňáka a Miroslava Janiča,“ informovala vedúca oddelenia kultúry a športu na Mestskom úrade v Prešove Mária Putnocká.

Ako ďalej uviedla, diela nikdy nie sú rovnaké, umelci každý rok doplnia ďalšie postavy, taktiež je aj inštalácia každým rokom iná. Amatérsky rezbár Juraj Antoňák, ktorý je autorom tohoročného diela, žije v Ličartovciach a je na dôchodku. Vo svojej rezbárskej dielni má už takmer 400 plastík a reliéfov z dreva. Časť svojho profesionálneho života strávil pri údržbe pamiatok v rôznych kostoloch, kaplnkách a kaštieľoch, nielen na východe Slovenska. Práve tu zbieral inšpiráciu a už vtedy hovoril, že keď raz bude mať čas, skúsi vyrezávať ako majster Pavol z Levoče.

„Nesmelý nápad na toto komplexné dielo sa zrodil v jeho hlave počas návštevy Vatikánu v roku 2005. Vraj keď sa vydarí, umiestni ho do svojej záhrady, aby sa spolu s ním potešili aj Ličartovčania,“ objasnila myšlienku betlehemu Putnocká. Postupne teda podľa jej slov vznikla svätá rodina s Ježiškom, súsošie troch kráľov, pastieri, ovečky a psík.

Najčastejšou témou pre Juraja Antoňáka je žena. Často sa však v jeho tvorbe objavujú sakrálne, alebo ľudové námety. Tie pravidelne vystavuje na amatérskych výstavách, ale jeho sochy zdobia aj niektoré kostoly v okolí Prešova. Antoňákove diela sú však po celom svete, napr. v Kanade, Amerike, Austrálii aj v rôznych štátoch Európy. Drevený vyrezávaný betlehem vystavoval Juraj Antoňák v Prešove samostatne už v rokoch 2007 a 2009. Tento raz si jeho dielo budú môcť pozrieť opäť Prešovčania, a to až do 8. januára budúceho roka.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM