Barbara Dallosová Zo Slovenska

Vianoce u starých Kremničanov: Vychytené boli darčeky z Kunešova

Stromček nestál na podstavci ale visel zo stropu a drahé dary by ste pod ním hľadali márne. Čím sa kedysi obdarúvali v baníckych rodinách v Kremnici?

Ilustračný obrázok k článku Vianoce u starých Kremničanov: Vychytené boli darčeky z Kunešova
Zdroj: TASR

Stromček ozdobený podľa najnovších trendov a vkusu pani domácej a pod ním kôpky starostlivo zabalených darčekov od výmyslu sveta. Tak vyzerá symbol Vianoc v mnohých domácnostiach dnes. Kedysi bolo všetko inak.

Katolíci stromček nemávali

Podľa poznatkov Daniely Bednářovej, autorky kníh V kuchyni kremnického baníka a Morový stĺp sv. Trojice v Kremnici, spočiatku rodiny dokonca žiadny stromček nemávali. Prvé si ho začali v domácnostiach stavať evanjelické rodiny pod vplyvom nemeckej kultúry. Zvyčajne sa používal menší zavesený pod stropom, vrcholom k zemi nad stolom, alebo v rohu miestnosti. V katolíckych rodinách bol symbolom Vianoc betlehem a až koncom 19. storočia začali stavať stromček, pod ktorým bol vždy postavený betlehem.

,,Na výzdobu sa zvyčajne používali sviečky, červené jablká, orechy, papierová výzdoba a podomácky vyrobené salónky. Okrem katolíckych domácností a kostola sa vianočný stromček staval v meste na verejnom priestranstve na námestí. Vianočný stromček sa zvyčajne v domácnostiach skladal po Troch kráľoch (6. 1.), no niektoré domácnosti si ho nechávali aj dlhšie," uviedla Bednářová.

Kunešovské originály

Dievčatá dostávali väčšinou handrovú bábiku, ktorú potajomky zhotovila gazdiná, a chlapci dreveného koníka a vozík, ktoré z dreva vyrezal gazda alebo starý otec.

,,Obľúbenou hračkou v kremnických rodinách býval konský záprah so saňami alebo vozíkom, ktorý bol tradičným výrobným sortimentom kunešovských hračkárov až do skončenia 2. svetovej vojny," vysvetlila Bednářová. Staršie dievky dostávali praktickejšie dary, a teda niečo na oblečenie alebo niečo vhodné do výbavy a mládenci museli byť spokojní s novou košeľou, nohavicami či jabĺčkom, v ktorom bol schovaný peniaz.

Niektoré tradície zostávajú nedotknuté.l V Kremnici sa tiež už po stáročia dodržuje zvyk, keď na Štedrý večer vždy v noci, pred polnočnou omšou z veže hradného Kostola sv. Kataríny sa hrá na všetky štyri svetové strany pieseň Tichá noc a ďalšie vianočné piesne.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM