Lucia Lauková Správy

Vianoce záchranárov: Obetujú chvíle s rodinou pre pomoc druhým

Sviatočný čas pripomína aj u záchranárov v službe vianočný stromček. Na spoločnú večeru však čas nemajú.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce záchranárov: Obetujú chvíle s rodinou pre pomoc druhým
Zdroj: TASR

Operátori na linke tiesňového volania 155 si neoddýchnu ani počas vianočných sviatkov. Sviatočnú atmosféru im však pripomína ozdobený stromček, ktorý nechýba ani na jednom z ôsmich krajských operačných stredísk a medovníky.

Začínajú malým rituálom

„Služba na Štedrý deň začína malým rituálom. Kolegovia prídu skôr, aby si mohli pri výmene služieb popriať požehnané a pokojné sviatky a ihneď potom si sadajú za svoj pult, aby pomáhali pacientom,“ uviedla Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Vianočná atmosféra

Na slávnostnú spoločnú večeru počas služby však záchranári čas nemajú. „Pacienti v tiesni potrebujú pomoc bez ohľadu na to, či je sviatok alebo nie. Napriek tomu pod vyzdobeným stromčekom na každom krajskom operačnom stredisku nechýbajú aspoň doma vyrobené ozdoby od šikovných kolegýň či kolegov a malé drobnosti, ktorými sa navzájom obdarúvajú. A samozrejme, ovocie a vianočné koláčiky,“ priblížila Krčová.

Sviatkujú po službe

Operátori sviatkujú až potom, čo im skončí služba. Svojmu náročnému povolaniu prispôsobujú súkromný život. „Veľké ďakujem preto patrí aj ich rodinám za pochopenie a za všetky tie chýbajúce sviatočné chvíle, ktoré ich otcovia a mamy, synovia a dcéry, strávili v službe pomocou pre pacientov a nie v kruhu rodiny,“ dodala Krčová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM