Adriana Banásová Regióny

Vianočné trhy na Hlavnom námestí: Sú ceny za výrobky a jedlo privysoké?

Mnohé z jedál či výrobkov na trhu sa vám môžu zdať predražené, hoci sa ceny oproti minulému roku veľmi nezmenili. Problémom však je, že stánkari musia mestu zaplatiť nájomné, ktoré je pomerne vysoké. Nájde sa riešenie aby bol aj vlk sýty aj ovca celá?

Ilustračný obrázok k článku Vianočné trhy na Hlavnom námestí: Sú ceny za výrobky a jedlo privysoké?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Každoročné vianočné trhy lákajú návštevníkov na darčeky pre blízkych či pochutiny, ktorých cena by mala zodpovedať sume za prenájom stánku. Jedno aj druhé sa môže zdať vysoké- nájomné pre stánkarov a cena výrobkov pre bežných kupujúcich.

Nájomné sa nezvýšilo

„Ceny za naše výrobky sme tento rok nezvyšovali, tá suma je rovnaká ako vlani. Jediné, čo išlo hore sú prenájmy za stánky,“ uviedol pre Bratislava24 pán predávajúci perníkové srdiečka.

Podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej sa však suma nezmenila. „Nájomné za stánky na Hlavnom námestí sa oproti minulému roku nezvýšilo. Minimálne nájomné bolo stanovené v podmienkach výberového konania rovnako, ako v roku 2014,“ uviedla.

Napriek tomuto faktu nie je veľkým tajomstvom, že predplatiť si priestor na trhu nestojí – ľudovo povedané „päť korún“. Cena za prenájom stánku sa líši v závislosti od toho, čo ponúka. Napríklad za stánok s vianočnými darčekmi zaplatia stánkari 1500 eur, za stánok na občerstvenie 9000 a za stánok na občerstvenie, ktorý má aj pergolou 20 000 eur.

Uvedené ceny sú však len vo výške minimálneho nájomného čo znamená, že suma za prenájom sa mohla vyšplhať. „Je to ako na aukcii: bola stanovená minimálna výška ceny stánku, ale ak mal niekto veľký záujem o konkrétne miesto, mohol ponúknuť viac a stánok potom dostal na prenájom,“ vysvetlila Skokanová.

Aj to je pravdepodobne dôvod, prečo viacerí zo stánkarov uviedli, že sa pre nich nájomné tento rok zvýšilo. Lepšie miesto na predávanie prináša aj väčšie zisky, no zároveň väčšie výdavky na prenájom.

Je otázne, či by sa v budúcom roku zmenila, respektíve klesla cena nájomného počas Vianočných trhov. Riešením pre predávajúcich by nepochybne bolo ponúkať výrobky o niečo drahšie, to by však bolo zasa mínusom pre návštevníkov už aj tak v mnohých ohľadoch predražených trhov.

Koľko stojí jedlo na trhoch?

Mnohé vianočné maličkosti a dobroty si preto kúpite za rovnakú cenu ako počas predošlých rokov.* „Tá suma za výrobok musí byť tak nastavená, aby ich neodradila ale naopak, aby výrobok kúpili,“* vysvetlil stánkar predávajúci „cigánsku“.

Našli sa však aj takí, ktorí sa rozhodli ceny mierne zvýšiť. „Keďže išlo tento rok všetko hore, aj materiál na výrobu našej keramiky aj suma za stánok, museli sme tie ceny v priemere o 1 – 2 eurá na výrobok zvýšiť,“ prezradila pani zo stánku s keramickými ozdobami.

Suma za tradičné vianočné pochutiny a nápoje však zostala rovnaká. Za deci vareného vína zaplatíte v priemere 0,75 eura, za deci medoviny 1 euro a dva deci punču vás vyjdú na 2 eurá. Kapustnicu kúpite v priemere z 3,90 eura, zemiakové placky za 2,50 eura, lokšu od 1 eura a trdelník za 2,50 eura.

Cena za jedlo je však pre niektorých návštevníkov privysoká. „Chodíme na trhy každý rok veľmi radi, lebo to k predvianočnému času patrí, no keď si chcete aj niečo zajesť aj niečo vypiť, tak to veľmi ide do peňaženky. Niektoré jedlá sa nám zdajú predražené,“ priznáva návštevník trhov pán Juraj.

Zdá sa, že suma za tovar verzus cena za prenájom stánkov je začarovaný kruh. Faktom ale zostáva, že trhy na Hlavnom námestí každý večer zaplnia stovky návštevníkov, ktorí sú pre príjemnú predvianočnú atmosféru a podebatovanie si so známymi ochotní zaplatiť aj zdanlivo drahé jedlo.

Prečítajte si tiež: Vianoce tento rok môžete zažiť aj na mestských hradbách. Pozrite sa, aký program vás čaká

Prečítajte si tiež: Darčeky za dobrý pocit: Krajšie Vianoce pre vás i pre tých, ktorí si to nemôžu dovoliť. Bratislavčanov čaká Zóna bez peňazí

Vianočné trhy na Hlavnom námestí
20
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM