Rôzne

VIDEO: Coca-Cola mení veľkosť. Jej zloženie však teší aj čističov toaliet

Veľké "tučné“ dvojlitrové balenie najznámejšieho nápoja na svete definitívne končí. Tých, ktorí colu používajú inak ako na pitie, to môže potešiť.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Coca-Cola mení veľkosť. Jej zloženie však teší aj čističov toaliet
Zdroj: TASR

Hoci ide o svetový nápoj, u nás je parodicky známy z kauzy Gorila. Preslávil sa najmä tým, že neodmysliteľne patrí k Robertovi Ficovi. Fľašu držal aj pri voľbách, na „pohárik“ si odskočil do konšpiračného bytu…

Coca-Colu, Fantu, Tonic a Sprite už v klasických dvojlitrových fľašiach čoskoro nekúpite. Od júla ich postupne nahradzujú 1,75-litrové balenia, staré zásoby teda čoskoro vypredajú.

Napohľad sa zdá, že „koly“ bude menej. Argumentom spoločnosti je vraj nižšia pôrodnosť a teda menšie rodiny. A čím menej členov, tým menej pitia nápoja, čo by logicky znamenalo nižší zisk pre spoločnosť. Paradoxne, zisk koncernu Coca-Cola v 2. kvartáli vzrástol o jedenásť percent, a to na 3,45 mld. USD!

PREČÍTAJTE SI: Nápoj bohov pomáha proti obezite. Vedci majú dôkazy o účinkoch červeného vína!

Na druhej strane, pridáva na objeme. Hovorca spoločnosti pre Českú republiku a Slovensko Marian Pavelka pre Hospodárske noviny potvrdil, že americký koncern chystá zmeny.

"Uviedli sme tu dve nové balenia, a to 1,75-litrové a 2,25-litrové.“

To väčšie má poslúžiť napríklad pri rodinných oslavách či akciách s väčším počtom ľudí. Pitie sladených bublinkových nápojov je zdraviu škodlivé, o tom niet pochýb. V prípade koly je tých dôvodov viac.

Tekutý jed?

Ako potvrdili viaceré štúdie, už počas prvých 10 minút sa do tela dostane 10 až 15 čajových lyžičiek cukru, čo je stopercentná odporúčaná denná dávka.

To „zdravé grganie“ je okamžitá reakcia organizmu. Za normálnych okolností by sme z toľkého cukru zvracali. Pri pití koly nám „brzdu“ dáva kyselina fosforečná, ktorá ako ďalšia zložka koly túto sladkosť potlačí.

Po dvadsiatich minútach hladina krvného cukru prudko stúpne a pečeň začne obrovské množstvo cukru premieňať na tuk. O ďalších dvadsať sa proces absorpcie kofeínu skončí, očné zreničky sa rozšíria, krvný tlak stúpne a pečeň uvoľňuje čoraz viac cukru do krvného obehu.

O pár minút neskôr zvýši organizmus produkciu dopamínu stimulujúceho nervové receptory v mozgu. Tento fyziologický proces je identický s reakciou ľudského tela po dávke heroínu.

Univerzálny pomocník

Svet už dávnejšie obleteli videá o kole ako super pomocníkovi pri čistení. Coca-Cola sa totiž správa ako chemický čistič. Množstvo kyseliny v nápoji postačí na odstránenie skloviny vašich zubov, čo ich robí náchylné ku kazom!

Čítajte aj: Žlté zlato z poľa: Je pravda, že sa z kukurice priberá?

Sú aj ďalšie dôkazy. Zosvetľuje farbu vlasov a ak sa vám do hrivy zamotala žuvačka, polejte ju hnedým nápojom – doslova sa vyparí! Kola odstraňuje farbu z kovových predmetov, vyčistí skvele záchodovú misu. Stačí, ak ju po celom obvode nalejete do misy, necháte pôsobiť a môžete sa kochať ako pri pohľade do zrkadla!

Máte škodcov? Zabíja aj slimáky. Pomôže aj pri spálených hrncoch, odstraňovaní hrdze, čistí škáry medzi dlaždicami. Ak máte doma bazén, poradí si aj s koróziou. Videlo ukazuje, čo sa z koly stane varením. Nuž teda… na zdravie!

Ilustračné foto, TASR

cola
4
Galéria
Zdroj: TASR
coca
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM