JAB

Spieva aj hrá na gitare: Farár zo Spiša nahral svoje vlastné cédečko

Nie každý sa môže pochváliť vlastným CD albumom. Farár Radomír Bodziony z farnosti Dedinky však áno.

Ilustračný obrázok k článku Spieva aj hrá na gitare: Farár zo Spiša nahral svoje vlastné cédečko
Zdroj: Dnes24.sk

Radomír Bodziony je rodák z neďalekých Rudnian a momentálne pôsobí ako farár v obci Dedinky. Svojich farníkov len pred Vianocami prekvapil svojím prvým vlastným cédečkom. Na ňom sa aj sám doprevádzal na gitare, na ktorej sa naučil hrať ako samouk.

Pán farár nám prezradil, ako sa vlastne k hre na gitare dostal. „Možno taká skúsenosť z môjho štúdia. Hneď v prvom ročníku nás vyberali do speváckeho zboru a keďže nás bolo 350 semináristov, tak sme museli prejsť konkurzom, ale tam som neprešiel, lebo mi ten čo vyberal povedal, že neviem spievať. Tak som bol trošku sklamaný a nasledujúcich šesť rokov som sa už o spev v spevokole nepokúšal. No keďže vždy som mal rád hudbu, tak som začal hrať na gitare,“ povedal nám s tým, že ako malý chlapec túžil hrať v kapele.

Chcel spestriť omše

Po vyštudovaní ako kaplán v Hruštíne začal hrať a spievať s mladými ľuďmi v kostole. Skúsenosti so spevom ešte viac prehĺbil, keď bol farárom v Žehre. Tam s detským spevokolom nahral dve cédečka, ale ako ozrejmil, zaspieval si len na jednom – dve sólové pesničky. „Keď som prišiel do Dediniek, tak po roku som si povedal, že by som chcel sväté omše trošku spestriť a tak som si začal vyhľadávať pesničky súvisiace s evanjeliom. Začal som ich hrať vždy po kázni.

Ľudia boli najskôr prekvapení, no neskôr sa im to tak zapáčilo, že teraz, keď sa stane že Radomír Bodziony nehrá, tak sa ho pýtajú, prečo je to tak. A práve od nich vznikla prvá myšlienka, že by mal nahrať svoje vlastné CD. „Minulý rok som sa začal teda pohrávať s tou myšlienkou a keďže mám známeho, ktorý má štúdio, tak som ho oslovil a dali sme to v októbri dokopy,“ objasnil pre spravodajský portál Spišská 24.

Vyšší cieľ

V nahrávacom v štúdiu sa tento farár podľa jeho slov ocitol po prvýkrát, no bral to ako novú skúsenosť aj keď tým, že mal trošku trému, sa netají. „Na cédečku s názvom Bieda a Milosrdentsvo je 12 mojich obľúbených piesní, ktoré sú síce známe, ale sú v mojom prevedení, v mojom precítení a podaní,“ predstavil svoju prvotinu Radomír Bodziony s tým, že sa rozhodol dať svojmu dielu aj vyšší cieľ – zabezpečiť týmto albumom podporu na kúpu splyňovacej pece pre farský úrad.

Farár zo Spiša spieva,hrá na gitaru a má vlastné CD: Takto to pred nami rozbalil
1
Galéria

Úspechom platne bol veľmi prekvapený a podľa vlastných slov je vďačný Bohu, ale aj všetkým ľuďom za veľkú podporu, lebo čochvíľa bude predaných či darovaných takmer tisíc kusov. Ako však priznal, nad druhým CD ešte určite nerozmýšľa, ale ani sa tejto myšlienke nebráni. Hoci sa na albume nachádzajú náboženské piesne a jedna aj celosvetovo známa (Haleluja naspievaná v slovenskej verzii), pán farár, ako nám prezradil, je veľký milovník ľudoviek a taktiež fanúšik speváčky Simi Martausovej. „Okrem jej spevu sa mi zapáčila aj jej gitara, tak som si kúpil takú istú,“ povedal nám.

O tom, že cédečko má úspech svedčí aj jeho ďalšia skúsenosť. „V mojej farnosti som sobášil mladých, ktorý ma poprosili, či by som im počas sobáša nezaspieval. Neodmietol som a zaspieval som im pesničku Haleluja, ale v inej verzii ako je na mojom CD,“ uzavrel Radomír Bodziony.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM