Regióny Zo Slovenska

Zaujímavosti o Dražovskom kostolíku: Jeho história je opradená legendami

Románsky kostolík bežne nie je prístupný verejnosti, no aj tak stále priťahuje domácich i turistov. Jedinečné miesto dýcha atmosférou, ktorá má základ v histórii.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti o Dražovskom kostolíku: Jeho história je opradená legendami
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Dražovský kostolík je vyhľadávaným miestom na víkendovú turistiku. Vďaka svojej romantickej podobe a malebnej polohe na návrší vysoko nad krajinou už účinkoval vo viacerých filmoch i v hudobných klipoch.

Miesto tejto kultúrnej pamiatky skrýva bohatú históriu. Časť z nej sa už archeológom podarilo preskúmať, časť ostáva opradená legendami.

Vzácny nález

Výskumom v rokoch 1947 až 1948 bolo odkrytých 55 hrobov v okolí kostola, z nich niektoré boli prikryté kameňmi. V hroboch sa našli mince, ozdoby, súčasti odevu. Cintorín predstavuje pochovávanie v čase 11. až 17.storočia.

Archeologický výskum kostola sv. Michala v Dražovciach pri Nitre potvrdil v roku 2001 predpoklady o jeho predrománskych koreňoch.

Paralelný výskum v blízkom pohrebisku priniesol mimoriadne cenný nález fragmentu čelenky z plieškov.

Ide o dobovú bižutériu z polovice 14. storočia s vyobrazením meluzíny, napoly ženy, napoly ryby. Je to vôbec najstarší nález s týmto motívom v histórii archeológie

Zaujímavosti zo Slovenska

Legenda o kostolíku

Podľa legendy dal aj kostolík nad Dražovcami postaviť kráľ Štefan. „Keď Dražovčania začali dolovať vo vrchu ukrytý kameň, ako keby im čakany niekto "zabosoroval“. Keď zaťali čakanom do zeme, vytiahnúť ho ani dvaja nevládali. A keď prvýkrát zaťali do skaly, spod kameňa začala tiecť krv na znak toho, že miesto nebom ustanovené ľudská vypočítavosť narušila," píše sa o legende na stránke mesta Nitra.

Kostolík sa stal pútnickým miestom, kde sa raz do roka na deň sv. Michala slúžila slávnostná svätá omša.

Podľa legendy mali byť kostolník i ďalší svedkami zjavenia žiariacej postavy Panny Márie na ramene s malým Ježiškom. Postava sa podľa legendy mala zjaviť kostolníkovi pred oltárnym obrazom.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Cestovanie počas pandémie

Dražovský kostolík
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM