Kultúra

VIDEO: Marika Gombitová jubiluje, 60. narodeniny oslávi veľkým koncertom

Z dievčaťa od Stropkova sa stala hviezda, ktorá ani po rokoch života v ústraní nezhasla. Marika Gombitová je dnes dvojnásobnou oslávenkyňou.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Marika Gombitová jubiluje, 60. narodeniny oslávi veľkým koncertom
Zdroj: facebook M.G.

„Apo, dajce mi tot stul do pivnici,“ povedala malá Marika začiatkom šesťdesiatych rokov svojmu otcovi. V pivnici si urobila malé „štúdio“, v ktorom sa hrávala. Už v mladom veku malo jasno v tom, čo napísala na dvere pivnice – Hudba je môj život.

Rodina s piatimi deťmi žila v Turanoch nad Ondavou na východe Slovenska. Mali troch synov a dve dcéry – Helenku a Mariku. Najznámejšia zo súrodencov, Marika, študovala hru na klavíri v Ľudovej škole umenia v Stropkove, vyhrala aj okresnú súťaž gitaristov, ale najviac milovala spev a svoj veľký vzor Janis Joplin. Spievať začala ako trinásťročná so svojimi bratmi v amatérskej skupine Matador.

Hudobné začiatky

Počas štúdia na strednej škole v Košiciach bola členkou košickej amatérskej skupiny Profily, spievala aj s orchestrom Juraja Sabadoša. V roku 1976 prijala ponuku Jána Lehotského k účinkovaniu v skupine Modus. Už rok nato vyhrali Bratislavskú lýru so skladbou Úsmev, v roku 1978 vyhrala Marika Bratislavskú lýru s piesňou Študentská láska.

Spolu s Mirom Žbirkom naspievala pesničky pre televízny muzikál Smoliari. V roku 1979 získala striebornú lýru za skladbu Vyznanie. Rovnako v roku 1979 vydala svoj prvý album s názvom Dievča do dažďa.

V roku 1980 si zahrala hlavnú úlohu v dnes už kultovom TV muzikáli Neberte nám princenú.

V roku 1980 získala spolu s Janom Lehotským bronzovú lýru za pieseň Tajomstvo hier. S piesňami Vyznanie a Chcem sa s tebou deliť získala prvé miesto na festivale v poľských Sopotoch.

Osudná autohavária

Život sa neskladá len z víťazstiev a v prípade Mariky nebol na vrchole kariéry rozprávkový. Na jeseň 1980 sa schyľovalo ku koncu skupiny Modus. Kapelník Ján Lehotský sa totiž rozhodol vymeniť Miroslava Žbirku a Laca Lučeniča.

Lehotský 30. novembra 1980 kapele po koncerte v Brne oznámil, že to bolo posledné vystúpenie. Marika bola správou o rozpade skupiny zaskočená a zmätená. So zmiešanými pocitmi nasadla do malej renaultky, ktorú šoférovala jej 21-ročná západonemecká priateľka Andrea.

Sneženie, silný vietor a rýchla jazda na zľadovatenej diaľnici D1 mali tragickú dohru. Prvého decembra, asi hodinu po polnoci, na 43. kilometri diaľnice medzi Brnom a Bratislavou auto dostalo šmyk, prešlo do protismeru, niekoľkokrát sa prevrátilo a skončilo v poli.

Vodička vyviazla bez vážnejšieho zranenia, Marika, ktorá uviazla pod renaultkou, mala vážne poranenú miechu. Odvtedy je odkázaná na invalidný vozík.

„Bola to veľmi smutná etapa môjho života, ktorá sa skončila príchodom mojich dvoch priateliek Evky Kožejovej a Andrejky Pakesovej pred piatimi rokmi. Tie mi pomáhali s veľkou trpezlivosťou zaradiť sa do normálneho života,“ vyjadrila sa odstupom času speváčka.

Symbolom nezdolnej vôle Mariky sa stalo vystúpenie na Bratislavskej lýre a v lete 1981 nahrávanie albumu Slnečný kalendár.

Po nehode bojovala

Pol roka po nehode vystúpila v máji 1981 na Bratislavskej lýre s pesničkami Prstienky z trávy a Tajomstvo hier. Postupne vyšli jej ďalšie albumy Môj malý príbeh, Slnečný kalendár, Mince na dne fontán, Marika No.5, Voľné miesto v srdci, Ateliér duše, Kam idú ľudia. V roku 1994 vyšiel zatiaľ jej posledný štúdiový album Zostaň.

Čítajte aj: Marika Gombitová vydala album Duetá

V novembri 2000 nahrala pieseň Prosba, ktorú sama zložila a otextovala. Napriek absencii na koncertných pódiách sa pravidelne objavovala na predných miestach v ankete Slávik.

V reedícii vyšli v roku 2009 prvé tri albumy Dievča do dažďa, Môj malý príbeh a Slnečný kalendár. Všetky pokusy o jej návrat na koncertnú scénu boli neúspešné.

Život v ústraní

Dlhé roky žila speváčka v ústraní. Na svojej oficiálnej stránke sa vyspovedala fanúšikom aj k tomuto obdobiu. Marika Gombitová prehovorila o dlhom období umeleckej pauzy, prečo opustila koncertné pódiá. Kto je jej najväčšou oporou a čo ju dnes poháňa v práci aj v živote?

„Chýbalo mi veľmi to, čomu sa tak pekne hovorí „moje“ publikum. Som veľmi šťastná, že bolo také verné, neopustilo ma, neustále mi dávalo najavo, že je so mnou, skrátka, odtiaľ som čerpala silu, energiu a odvahu vrátiť sa tam. Veľmi mu za to ďakujem. Mám vytvorené pozitívne rodinné prostredie, konečne som začala mať pocit domova, okolo mňa je okruh ľudí, ktorým na mne záleží ako na človeku, bez ohľadu na to, či pracujem, alebo nie. Na to, aby som mohla spievať a odovzdávať ľuďom kúsok seba, svojho srdca, svojej duše, musím byť predovšetkým v pohode,“ napísala Marika.

Narodeninový koncert

Veľkolepý narodeninový koncert niekoľkonásobnej Zlatej slávice Mariky Gombitovej a interpretov, ktorí sprevádzali jej hudobnú kariéru i osobný život, je naplánovaný práve na 12. októbra 2016.

Meniny a narodeniny oslávi na štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Na koncerte zaznejú skladby, ktoré vznikli počas Marikinej úspešnej 40-ročnej kariéry a právom patria do zlatého fondu slovenskej populárnej hudby.

Marika Gombitová - Vyznanie
1
Galéria
Marika Gombitová
7
Galéria
Zdroj: facebook M.G.
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM