Aktualizované Anton Hrachovský Regióny

VIDEO: V Štúrove našli 400 kíl vojnových bômb: Zasadol krízový štáb, prebieha evakuácia

V Štúrove sa našla munícia z druhej svetrovej vojny. Nebezpečný nález museli zaistiť pred príchodom pyrotechnikov policajti. Pozrite si video a fotky z inkriminovaného miesta.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: V Štúrove našli 400 kíl vojnových bômb: Zasadol krízový štáb, prebieha evakuácia
14
Galéria
Zdroj: TASR

Vo štvrtok 19. apríla 2018 bolo na operačné stredisko polície nahlásené, že na poli v katastrálnom území mesta Štúrovo sa nachádza munícia. Okamžite bola na miesto vyslaná policajná hliadka, ktorá ho do príchodu pyrotechnikov zabezpečila.

Granáty, strela a stovky kíl bômb

Policajní pyrotechnici zaistili dva ručné granáty a jednu delostreleckú strelu. Následne vykonali prehliadku blízkeho okolia pomocou detektoru kovov, ktorý zaznamenal ďalší nález.

Na mieste sa našli štyri funkčné ruské letecké bomby z druhej svetovej vojny vážiace 100 kg.

„Miesto nálezu je zabezpečené, pyrotechnici pokračujú v prehliadke. Zaistená povojnová munícia bude prevezená na bezpečné miesto, kde bude zneškodnená. Pri prevoze munície bude vytýčená trasa, bude potrebná uzávierka cesty," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Božena Bruchterová.

Polícia bude dohliadať aj na bezpečnosť obyvateľov dotknutého miesta a čo sa týka prevozu munície, bude vytýčená trasa z dôvodu uzávierky cesty.

Prebieha evakuácia

Ako polícia uvádza na svojom profile na sociálnej sieti, „Pánovi ušiel pes. Dobehol ho a všimol si odokrytú menšiu muníciu. Zavolal políciu a tá po prehliadke poľa našla tieto bomby.“

V súvislosti s nálezom funkčných leteckých bômb zasadá krízový štáb a prehodnocuje nutnosť evakuácie niektorých domov blízko nálezu. Tá sa nakoniec aj spustila. „Začíname evakuovať Ulicu kozmonautov v Štúrove. Pre obyvateľov pripravujeme hasičský autobus a občerstvenie,“ uviedla polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti. Ľudia sa zhromažďujú na parkovisku pri Jednote, kde bude pristavený hasičský autobus.

„Zabezpečili sme, aby všetci obyvatelia domov v ohrozenej lokalite boli informovaní o situácii, a aby dočasne opustili svoje domy. Predpokladáme, že evakuácia bude trvať zhruba dve až tri hodiny, následne sa budú môcť ľudia vrátiť späť domov,“ informoval Milan Oroský, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu Nové Zámky, pracovisko Štúrovo. Mesto Štúrovo zabezpečilo pre postihnutých ľudí vodu a minerálky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook
Nález munície v Štúrove
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM