Regióny

VIDEO: Vyplašený diviak pobehoval po centre Bratislavy

Divá zver na sídliskách a v meste už nie je nijakou raritou. Celkom v centre Bratislavy sme však diviaka ešte nevideli.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Vyplašený diviak pobehoval po centre Bratislavy
Zdroj: Bratislava FB

V centre Bratislavy na Dunajskej ulici pobehoval v sobotu 14. apríla skoro ráno diviak. Dokazuje to video, ktoré sa objavilo na sociálnej sieti. Zviera sa malo objaviť aj na Rázusovom nábreží. Mestská polícia Bratislava potvrdila, že zaznamenala informácie o jeho pohybe, diviaka však nenašla.

Diviaky, šakal aj srny

Nebol to jediný prípad, kedy sa divá zver dostala do ulíc centra Bratislavy. „Nie tak dávno sme pri Redute spolu s dobrovoľníkmi odchytávali šakala zlatistého, časté máme aj hlásenia o pohybe srnčej zveri. Ku kurióznym prípadom možno zaradiť aj výskyt plazov – najmä užoviek,“ povedal hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Pleva.

Rudolf Ivičič z Mestských lesov v Bratislave priblížil, že výskyt divej (poľovnej) zveri na nepoľovných plochách v zastavanom území mesta je v poslednom období bežný a je to takmer každodenná realita. „Mestské lesy v Bratislave na nepoľovných plochách (pozemky, na ktorých nebol uznaný poľovný revír) nemajú žiadne kompetencie okrem zberu uhynutej zveri. Na elimináciu pohybu divo žijúcej zveri vykonávame intenzívny lov zveri v poľovnom revíri Lesopark,“ povedal.

Stretnutie s diviakom

Pohyb diviakov v uliciach Bratislavy bol zaznamenaný aj vo februári v mestskej časti Devínska Nová Ves, v okolí ľudských obydlí. „Počet diviakov sa zvýšil. Strácajú plachosť a niekedy zídu z Devínskej Kobyly dole do záhrad alebo k bytovým a rodinným domom. Pre ľudí sa stávajú atrakciou, kŕmia ich, fotografujú si ich alebo ich lákajú k obydliam,“ uviedol v tom čase prednosta devínskonovoveského miestneho úradu Ignác Olexík. V minulom roku spozorovali ľudia diviaky napríklad v uliciach Dúbravky či Karlovej Vsi. Stádo pobehovalo aj v areáli cintorína Slávičie údolie.

Ak už človek diviaka stretne, nemal by ho podľa odborníkov plašiť a pozerať sa mu priamo do očí, ale radšej pokojne, chrbtom pomaly cúvať preč. Ak už zver človeka napadla, treba si ľahnúť na zem do skrčenej polohy a chrániť si hlavne hlavu a krk. Ak je možné, treba silno kričať o pomoc a po útoku vyhľadať lekársku pomoc.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM